Cuba hyller Pave Frans

– Frans! Bror, nå er du en cubaner, ropte folk da Pave Frans i går kveld ankom til den cubanske hovedstaden. I dag skal han feire messe sammen med opptil én million mennesker på Revolusjonsplassen i Havanna.

Folk tar i mot Pave Francis på flyplassen i Havana

Store folkemengder tok i mot Pave Frans da han ankom flyplassen i Havanna i går. Argentineren er den første paven som taler til dem på deres eget morsmål.

Foto: CLAUDIA DAUT / Reuters

Paven hylles av mange cubanere for hans rolle i de hemmelige samtalene som førte til opptiningen av det iskalde forholdet mellom USA og Cuba.

I desember i fjor ble USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro enige om å sette strek for mer enn et halvt århundre med fiendskap.

Nå knyttes det spenning til om paven vil servere et kritisk budskap til USA, til Cuba, eller til myndighetene i begge land.

Pave Francis og Kubas president Raul Castro

Pave Frans og Cubas president Raul Castro har en fremtid å snakke om.

Foto: Ismael Francisco / Ap

Plakat av Jesus

Som velkomsthilsen er det hengt opp en svær plakat av Jesus like i nærheten av Revolusjonsplassen, der paven skal tale.

Over selve plassen ruver svære portretter av revolusjonshelter som Ernesto «Che» Guavara og Camilo Cienfuegos – gravert inn regjeringsbygningenes fasader.

Dette er landets politiske hjerte. Her holder Kommunistpartiet sine store markeringer, og her feires Arbeidernes dag.

Pave Francis besøker Cuba

Paven er populær for sitt engasjement i prosessen med å tine opp det nylig så iskalde forholdet mellom USA og Cuba.

Foto: Ismael Francisco / Ap

Det er usikkert om paven vil bruke anledningen til å refse USA eller også vertskapet, skriver Reuters.

I går oppfordret han de to nasjonene til å dyrke den ferske, mer positive tilnærmingen, til hverandre.

Ønsker fordømming

Cubanerne ser gjerne at paven fordømmer USAs embargo, som fortsatt er gjeldende. Trass i at Obama ønsker at den skrinlegges, bruker den amerikanske kongressen sin makt til å holde igjen.

Samtidig er Cuba tydeligvis nervøs for uønsket fokus på egen problematikk.

Politiet holder tilbake mellom 10 og 20 dissidenter, for at de ikke skal være til stede på begivenhetene. Like mange er blitt truet eller advart, sier lederen for Cubas kommisjon for menneskerettigheter og nasjonal forsoning, Elizardo Sanchez, til Reuters.

Paven sa i går at han håper hans hilsen «spesielt omfavner alle de som jeg, av ulike grunner, ikke får truffet, og cubanere rundt omkring i verden. Budskapet tolkes å gjelde dissidenter både på Cuba og i andre land.

Anstrengt forhold

Paven oppmuntrer Cuba til å gi mer frihet til Den romersk-katolske kirken, som etter mange år med nedgangstid, har fått en ny vår, skriver Reuters.

Pave Francis besøker Cuba

Da Pave Frans i går kjørte i Pavemobilen fra flyplassen og inn til sentrum, hilste cubanere ham med flagg og rop.

Foto: BALTAZAR MESA / Afp

Cuba har tidligere hatt et svært anstrengt forhold til Den romersk-katolske kirken, som inntok en sterk antikommunistisk holdning, like før Fidel Castro erklærte landet for sosialistisk i 1961.

Dessuten ble kirken lenge sett på som å ha sterke bånd til den rike delen av befolkningen, ifølge Ap.

Fremstående katolikker ble senere mistenkt for å prøve å kaste landets leder. Da noen opptog utviklet seg til politiske protester ble offentlige religiøse markeringer forbudt.

Utenlandske prester ble utvist, og katolske skoler ble overtatt av staten. Cubanske prester ble sendt til militære jordbruksleire.

Først etter 1992 ble det en oppmykning i forholdet.

Det er godt mulig at Pave Frans i løpet av dagen skal møte Cubas tidligere president, Fidel Castro.

SISTE NYTT

Siste nytt