Cuba får sin første statsminister på 43 år

Turistminister Manuel Marrero Cruz blir Cubas nye statsminister, den første siden 1976.

Manuel Marrero Cruz blir Cubas nye statsminister

Manuel Marrero Cruz smiler fornøyd etter å ha blitt utpekt som statsminister.

Foto: Stringer / Reuters

President Miguel Díaz-Canel nominerte den 56 år gamle arkitekten lørdag. Manuel Marrero Cruz ble enstemmig valgt av nasjonalforsamlingen.

Det er over 40 år siden Fidel Castro selv hadde oppgaven. I 1976 endret han postens navn til president, og statsministerposten ble fjernet gjennom en ny, sosialistisk grunnlov. Da loven ble endret igjen tidligere i år, ble statsministerembetet gjeninnført i det kommunistisk styrte landet.

Presidentens høyre hånd

Cruz blir presidentens «administrative høyre hånd», skriver den statsdrevne nettavisen Cubadebate.

Kritikere sier den nye ordningen er ren kosmetikk, siden det cubanske kommunistpartiet og militæret er de eneste institusjonene som tar beslutninger på Cuba, melder spanske BBC Mundo.

Ifølge den nye grunnloven skal statsministeren lede regjeringen for en periode på fem år.

Den viktige turismen

Cruz har lang erfaring med turisme, som er en viktig inntektskilde for Cuba. Før han ble turistminister, ledet han i mange år det militærdrevne turistkonsernet Gaviota.

Hotellbygging på Cuba

De siste årene har det vært en økning i utenlandske hotellkjeder som har etablert seg på Cuba.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Under hans ledelse har antall tilreisende økt kraftig, og Cuba har hatt en stor utbygging av hoteller med en rekke utenlandske investorer. Og nettopp den erfaring Cruz har med å forhandle med utenlandske investorer, ble fremhevet av presidenten som en viktig kvalifikasjon. I løpet av fjoråret besøkte 4 millioner utenlandske turister Cuba. I 2017 var turistøkningen på hele 56 prosent.

De siste årene har det kommunistiske landet også åpnet mer og mer for privat forretningsvirksomhet. Flere privat spisesteder og overnattingssteder gir kjærkommen inntekt og arbeid på øya.

Optimismen blir kraftig dempet av at USAs president Donald Trump også har økt presset mot kommunistøya ved å skjerpe reise- og valutarestriksjoner.

Cuba har også lenge vært avhengig av billig olje fra Venezuela. Nå tvinger mangel på drivstoff flere cubanere til å ta i bruk hester og okser for gårdsarbeid og transport. Hest og vogn, som lenge har vært en turistattraksjon, er for mange blitt en viktig del av transportsystemet.

BBC melder at det er uklart om den nye statsministeren fremdeles skal beholde den viktige rollen som turistminister.

Strand på Cuba

Strendene på Cuba lokker til seg mange turister. Her fra Varadero, nordøst på øya.

Foto: Marit Kolberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt