Cruz vant i Iowa – Rubio overrasket

IOWA/OSLO (NRK): Ted Cruz har vunnet den første seieren i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, mens den store overraskelsen er at Marco Rubio gjør det bedre enn ventet.

En jublende Ted Cruz takke t tilhengerne etter seieren i republikanernes nominasjonsmøter i Iowa.

Ted Cruz takket tilhengerne etter seieren i Iowa.

Ted Cruz i Iowa

– I dag har Iowa talt. Iowa har gjort det klart at republikanernes valg av presidentkandidat ikke vil bli gjort av media, sa en tydelig fornøyd Ted Cruz til sine tilhengere etter at seieren i Iowa var klar.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Ted Cruz vant Iowa med 28 prosent av stemmene. – I dag er en seier for grasrota, Det er en seier for modige konservative i Iowa og hele USA, sa Cruz til sine tilhengere etter at seieren var klar.

Det ga ham seieren over Donald Trump, som fikk 24 prosent av stemmene.

Det var på forhånd ventet at Cruz ville gjøre det godt i Iowa, særlig blant delstatens mange kristenkonservative velgere.

For Trump er valget et tilbakeslag, og kan vise at hans velgere ikke er så trofaste som han har håpet.

Resultater republikanske nominasjonsmøter i Iowa

Kandidat

Stemmer

Prosent

Ted Cruz

51.047

28%

Donald Trump

44.837

24%

Marco Rubio

42.577

23%

Ben Carson

17.173

9%

Rand Paul

8361

4%

Jeb Bush

5165

3%

Kilde: CNN

Med 99 prosent av stemmene opptalt

Rubio overrasket

Marco Rubio

Marco Rubio gratulerte Ted Cruz med seieren da han snakket til supporterne sine etter sitt overraskende gode resultat ved valget i Iowa.

Foto: Pete Marovich / AFP

Senator Marco Rubio ligger an til rundt 23 prosent, nesten ti prosent mer enn det mange av meningsmålingene har vist i forkant.

Rubio selv sa i forkant av valget at han hadde en god følelse og kommentatorer sier at hans gode resultat viser hvor viktig det er å være organisert på bakken.

– I dag har vi tatt det første skrittet. Det første skrittet, men et viktig skritt for å vinne dette valget. Og hvis jeg blir deres kandidat, vil jeg forene Det republikanske partiet og forene den konservative bevegelsen, sa Rubio etter det overraskende gode resultatet.

Elendig valg for Bush

For Jeb Bush ser valget ut til å ende katastrofalt dårlig med bare tre prosent av stemmene.

I likhet med Ohio-guvernør John Kasich og New Jersey-guvernør Chris Christie har Jeb Bush konsentrert mye av kreftene om neste runde i nominasjonskampen, primærvalget i New Hampshire tirsdag 9. februar.

Resultatet i Iowa er likevel et kraftig tilbakeslag for Bush, både fordi han selv gjorde det så svakt og fordi Marco Rubio med sitt gode resultat trer frem som den kandidaten som kan samle det republikanske partiet.

Førstemann ute av dansen

Tidligere guvernør i Arkansas, Mike Huckabee, fikk bare drøyt 3000 stemmer og endte på to prosent.

Det førte til at han kunngjorde at han legger ned valgkampen sin, selv om han ikke formelt trekker kandidaturet sitt.

Også kandidater som Kasich, Christie og Carly Fiorina fikk rundt to prosents oppslutning, men de vil trolig fortsette valgkampen og håpe at resultatene fra New Hampshire blir bedre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt