Cruiseskip kan ha ført til enorm smitteøkning i Sydney

Minst 300 nye smittetilfeller kan knyttes til cruiseskipet Ruby Princess. 2.700 passasjerer fikk gå i land i Sydney, selv om myndighetene hadde mistanke om koronasmitte om bord.

Princess Cruises-owned Ruby Princess is pictured docked at Circular Quay during the disembarkation of passengers in Sydney, Australia, March 19, 2020.

Cruiseskipet Ruby Princess ved Circular Quay i Sydney torsdag i forrige uke. Det er frykt for at passasjerer som gikk i land har smittet mange.

Foto: STRINGER / Reuters

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Legen om bord tok prøver av passasjerene før ankomst Sydney. En 77 år gammel kvinne ble sendt i ambulanse til et sykehus i byen etter at skipet hadde lagt til kai. Der ble Covid 19 påvist. Hun døde tirsdag.

Selv om det var frykt for at det kunne være smitte om bord da skipet la til kai fikk de 2700 passasjerer gå i land uten å bli sjekket.

De fikk bare med seg en huskelapp om å gå i 14 dagers karantene. Deretter kunne de fritt ta seg hjem på egen hånd. Nå er det i ettertid påvist at 133 personer som var om bord på skipet har testet positivt på koronaviruset, og kan ha smittet andre.

Fornøyde passasjerer ombord på Ruby Princess før de fikk vite om at det var koronasmitte ombord

Tilfredse passasjerer på Ruby Princess før de fikk vite om koronasmitten om bord. Selfien ble tatt av Janet Dixon-Hughes (i midten) som er sammen med sin 95 år gamle mor Wynne King og datteren Polly. De ble ikke syke, men er i karantene etter at de kom i land.

Foto: JANET DIXON-HUGHES / Reuters

En tredel av passasjerene dro fra Australia til andre land med fly.

Helsemyndighetene i delstaten New South Wales sier at de nå samarbeider med flyselskapene for å kartlegge hvilke passasjerer som har sittet i nærheten av personer som kom fra Ruby Princess.

Politikerne i delstaten har kalt det katastrofalt at passasjerene fikk gå i land når det kunne være smitte om bord.

Senator og nestleder i opposisjonspartiet Labour raser mot myndighetene i denne videoen på Twitter. Hun krever handling fra regjeringen etter skandalen med Ruby Princess.

Laster Twitter-innhold

Skylder på hverandre

Nå skylder lokale og føderale myndigheter på hverandre, skriver The Guardian. Grensevaktstyrken (Australian Border Force) skylder på helsemyndighetene i Sydney.

– Det var helsemyndighetene i New South Wales som ikke sendte inn personell for å ta prøver av passasjerene, sa kommandør i grensevaktstyrken Michael Outram på en pressekonferanse onsdag.

NSW Premier Gladys Berejiklian Liberal Party

Statsminister i New Soluth Wales Gladys Berejiklian fra the Liberal Party

Foto: STRINGER / Reuters

Men lokalmyndighetene i delstaten sier at det er de føderale myndighetenes ansvar å varsle.

– Australian Border Force fortalte oss at skipet var «lav risiko» sier statsministeren i New South Wales Gladys Berejiklian.

Det er tre cruiseskip som ligger utenfor kysten av Sydney som venter på beskjed om hvor de kan gå til kai, skriver avisa Sydney Morning Herald. Det er skipene Sea Princess, Carnival Spirit og Celebrity Solstice.

Avisa skriver også om stadig flere tilfeller av koronasmittede og at det fram til onsdag kveld australsk tid var registrert 9 døde av viruset i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt