Hopp til innhold

Cricketjuks svir i Pakistans sjel

Det er mye såret nasjonalfølelse og lynsjestemning i cricketgale Pakistan, etter at tre av landets cricketstjerner skal ha tatt i mot store pengesummer for å spille dårlig med vilje.

Protest mot cricketjuks i Pakistan

Folkemassene i Pakistan er mildt sagt rasende på landets stjerner kaster skygger på nasjonalsporten.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Tre stakkars esler slepes gjennom gatene i Lahore. På hvert av eslene henger en papirlapp med navnet til en pakistansk cricketspiller. Folk hytter i været med skoene og kaster råtne tomater - og de sinteste denger løs på eslene.

- Det gjør så vondt at disse spillerne har sviktet oss og landet vårt. De har gamblet med Pakistans ære, og det i en tid der vi har så mye å stri med fra før. De fortjener streng straff, sier crickettilhengeren Munir Ahmed.

Tatt på fersken

Britain Pakistan England Cricket Match Fixing

Spilleragenten som angivelig teller opp juksepengene.

Foto: Ap

Det hele begynte i tilsynelatende sømmelige former en solskinnsdag i forrige uke på Lord's Cricket Ground i London, den ærverdige banen som blir kalt cricketsportens hjem.

Pakistan møtte England, men utover i kampen gjorde flere av de pakistanske stjernene feil som fikk flere enn sindige BBC-kommentatorer til å heve et øyenbryn.

Dagen etterpå hadde avisa News of The World bilder av en forretningsmann og spilleragent som teller opp 230.000 dollar.

Pengene skal han ha tatt i mot for å sørge for at spillerne gjorde helt bestemte feil på helt bestemte tidspunkt.

Lett å jukse

Mohammad Asif

Mohammad Asif er mistenkt for juks.

Foto: MAX NASH / Afp
Mohammad Aamer

Det samme er Mohammad Aamer.

Foto: Carl Court / Afp

Det er lett å jukse i cricket, mener Yousuf Gilani som er generalsekretær i Norges Cricketforbund.

- Det holder at en spiller har kontakter inn mot gamblermiljøet. Eller at noen i administrasjonen har. Det er ikke mye som skal til, forteller han.

Og det kan satses penger på nesten hva som helst - mye penger.

- Cricket er verdens største idrett, og det er mer penger i tipping når det gjelder cricket enn fotball, sier Yousuf Gilani.

Det internasjonale cricketrådet har siktet de tre spillerne for korrupsjon. De er kastet ut av det pakistanske landslaget og britisk politi har beslaglagt mobiltelefonene deres.

Dette til tross for at den pakistanske innenriksministeren antyder at spillerne har blitt lurt i en felle, og Pakistans ambassadøren i London bedyrer deres uskyld.

På spørsmål fra britisk media, svarer han klart at - jo, han også tror de har gått rett i en felle.

Men det er ikke første gang det skumles om korrupsjon i cricketkretser. Tidligere i år skal det pakistanske laget ha tapt med vilje mot Australia.

- Kanskje det er noe i kulturen deres, jeg vet ikke, heller ikke hvor dypt det stikker, sier Shane Watson på det australske cricketlandslaget.

Sårer nasjonalsjela

CRICKET-PAK-ENGLAND-CORRUPTION

Interessen for skandalen er stor.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp
Protest mot cricketstjerne Pakistan

Men det vises ingen medlidenhet for spillerne som er falt i unåde.

Foto: STR / Afp

For et allerede hardt prøvet Pakistan, rammet av flom og viklet inn i en intrikat kamp mot Talibans innflytelse, er det denne typen anklager som sårer aller mest.

- Dette er for mange større enn flomkatastrofen landet er utsatt for, rent følelsesmessig. Flomkatastrofen berører deler av Pakistan, dette berører alle.

- Pakistan er et cricketfrelst land, hvor nesten hver og en forguder cricket og ikke minst spillerne, sier Yousuf Gilani.

Og stjernene - som til vanlig er nasjonens helter - får nå unngjelde.

I Islamabad settes en halmdokke som skal forestille kapteinen på cricketlandslaget fyr på av en gruppe studenter.

Rundt står unge kvinner med plakater som ber både spillerne og landslagsledelsen om å dra til helvete.

Den norskpakistanske cricketentusiasten advarer spillerne om å reise hjem til Pakistan med det aller første.

- Det er virkelig lynsjestemning, både mot spillerne og mot administrasjonen som reiser sammen med landslaget. Folk mener de tre spillerne har solgt landet sitt for 150.000 pund.

- Hvis det skulle vise seg at triksingen stemmer, vil det være vanskelig for disse tre å bosette seg i Pakistan igjen. Da er de ferdig, mener han.

SISTE NYTT

Siste nytt