Hopp til innhold

Hun mistet både kjæresten George Floyd og en elev til politivold: – Jeg er knust

Courtney Ross var George Floyds kjæreste og Daunte Wrights lærer. Nå er begge døde, etter møter med politiet i Minneapolis.

The Floyd and Wright families hold a press conference outside the Hennepin County Government Center

KJENTE BEGGE: Courtney Ross mistet kjæresten George Floyd i fjor. Hun kjente også 20-år gamle Daunte Wright som ble skutt og drept av politiet søndag.

Foto: Nicholas Pfosi / Reuters

De har mye til felles, George Floyd og Daunte Wright. Begge var svarte menn, begge var fedre og begge døde etter konfrontasjon med amerikansk politi. Begge var fra Minneapolis-området.

De to hadde også en mer personlig forbindelse.

Courtney Ross kjente dem begge. Hun var kjæresten til George Floyd, som døde etter en brutal arrestasjon i fjor sommer. Og hun var læreren til Daunte Wright da han gikk på videregående skole.

Police Shooting Minnesota

FAR: Avdøde Daunte Wright med sønnene Daunte jr. på ettårsdagen hans. Wrights advokater har delt bildet med mediene.

Foto: AP

– Jeg er knust. Det var nok at Floyd er borte, men nå også er en av ungdommene mine borte, sa Courtney Ross på en protest mot politivold i Minneapolis tirsdag.

20 år gamle Daunte Wright ble skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet i Minneapolis i en trafikkontroll søndag.

Police Shooting Minnesota

SØRGER: Kjæresten til George Floyd (t.v.) klemmer moren til Daunte Wright i Minneapolis i USA.

Foto: John Minchillo / AP

Startet Black Lives Matter

George Floyds død i fjor sommer, bidro til de landsomfattende Black Lives Matter-demonstrasjonene mot rasistisk politivold. Bevegelsen har satt sitt preg på både USA og verden.

At 20 år gamle Daunte Wright skulle lide samme skjebne som Floyd bare noen kilometer unna den pågående rettssaken mot politimannen Derek Chauvin, som er siktet for drapet på Floyd, har skapt fortvilelse blant mange afrikansk-amerikanere i byen.

Rådgiver Jonathan Mason ved Edison High School sier han snakket med Daunte Wright da han var elev ved skolen om hva han burde gjøre hvis han ble stanset av politiet.

– Pass på at begge hendene dine er på rattet, ikke let etter noe, rådet Mason, og fortalte om hvor mange svarte menn som var blitt drept av politiet.

Svaret fra Wright var oppgitt.

– Han sa alltid, «mann, hvorfor må vi gjøre så mye bare for at de ikke skal drepe oss?», sier Mason til The Washington Post.

Siden 2015 har rundt 1000 personer blitt drept av amerikansk politi hvert år, viser tall fra The Washington Post. Det er langt større sjanse for å bli drept av politiet hvis du er en svart enn for resten av befolkningen, viser samme statistikk.

Demonstrasjoner i Minneapolis etter at George Floyd døde under en arrestasjon i mai 2020.

BLACK LIVES MATTER: George Floyds død førte til store protester mot rasistisk politivold over hele USA og store deler av verden.

Foto: Jerry Holt / AP

Les også: Advokaten til George Floyds familie til NRK: – Hvis det ikke blir endring, vil det brenne

Politikvinne siktet for uaktsomt drap

Daunte Wrights dødsfall har ført til store opptøyer igjen i Minneapolis. Den hvite politikvinnen, Kim Potter, som skjøt 20-åringen, sier hun mente å bruke elektrosjokkpistolen sin, ikke håndvåpenet. Kim Potter har nå sagt opp jobben. Hun er nå siktet for uaktsomt drap.

Kim Potter poses for a booking photograph at Hennepin County Jail

Kim Potter

Foto: Hennepin County Sheriff / Reuters

Rettssaken mot Derek Chauvin går nå mot slutten. Ifølge dommeren vil sluttinnleggene bli holdt førstkommende mandag. Deretter blir det opp til juryen å avgjøre Chauvins videre skjebne.

Hør Krig og Fred:

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.