NRK Meny
Normal

Tilbyr ingen tilgivelse eller benåding

Presidenten i Ecuador, Rafael Correa, lover at politifolk og soldater som var involvert i politiopprøret kommer til å bli straffet.

Rafael Correa

Rafael Correa

Foto: GUILLERMO GRANJA / Reuters

Rafael Correa sier det vil bli ryddet i det nasjonale politiet, og at de som var involvert i opprøret mot han ikke vil bli tilgitt eller benådet. Det skriver BBC.

Politisjefen gikk av

Fredag gikk politisjefen i landet, Freddy Martinez, av fordi han ikke klarte å forhindre politiopprøret, melder Reuters.

Urolighetene startet da en protest mot lønnskutt til de ansatte i forsvaret og politiet kom ut av kontroll.

Det var regjeringssoldatene som reddet presidenten fra politiopprøret sent torsdag kveld.

Les også: Beleiringen over for Ecuadors president

Helseminister David Chiriboga sier at to politimenn og tre sivile ble drept, og 193 mennesker såret under uroen. Correa ble beleiret av politiopprørere på et sykehus i 12 timer, hele tiden under trussel om å bli drept.

Video Her reddes presidentet ut fra sykehuset

Se video: Her reddes presidenten ut fra sykehuset.

Rafael Correa vendte tilbake til presidentpalasset i triumf like etter aksjonen, og talte til tilhengere fra balkongen på presidentpalasset.

Les også: Skuldar på opposisjonen

– Kommer ut som et lik

– Vi kommer aldri til å forhandle under press, sa Correa.

Presidenten taler fra presidentpalasset

Presidenten taler fra presidentpalasset.

Foto: Afp

– Enten kommer jeg ut som presidenten til et verdig land, eller så kommer jeg ut som et lik, fortalte presidenten at han hadde sagt til beleirerne.

En lojal gruppe politifolk fra en spesialenhet beskyttet presidenten mot opprørerne.

– Hvis det ikke hadde vært for dem, så ville den horden med barbarer som ville drepe, som ville se blod, gått inn i sykehuset og sett etter presidenten, og jeg ville trolig ikke fortalt dere dette fordi jeg ville ha gått videre til et bedre liv, sa han.

Ifølge Reuters sa Correa at han «håpet at hendelsene den dagen ville fungere som en påminnelse til de som vil forandre Ecuador uten å gå til valg.»

Spanias statsminister bekymret

Jose Luis Rodriguez Zapatero

Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Spanias statsminister Jose Luis Rodrigue Zapatero sa fredag at han er redd for hva opprøret kan bety for Latin-Amerika, men at han er glad for at landet nå vender tilbake til det normale.

– Det er urovekkende fordi vi har gått gjennom to tiår i Latin Amerika uten noen hendelser av denne typen, sa Zapatero til AFP.

Han trakk fram fjorårets kupp i Honduras som et eksempel på det motsatte, men bemerket at landet har vendt tilbake til det lovmessige gjennom valg.

- Det ville vært svært alvorlig om et annet land, slik som Ecuador, opplever noe lignende. Det internasjonale samfunnet må reagere med kraft så demokratiet blir respektert i Latin Amerika og i alle land, spesielt land som Ecuador som har gått gjennom så mange vanskelige år, sa statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt