NRK Meny
Normal

Corbyn nekter å trekke seg etter å ha tapt mistillitsvotering

Et flertall av Labours parlamentsmedlemmer har stemt for et mistillitsforslag mot partileder Jeremy Corbyn. Partiveteran Jack Straw sier dette er den verste krisen i partiet på 80 år.

Jeremy Corbyn

NEKTER Å GI SEG: Labour-leder Jeremy Corbyn har hatt tunge dager etter Brexit-nederlaget. Rundt 20 medlemmer av hans skyggekabinett har trukket seg i protest mot hans lederskap. I dag fikk han klar beskjed av partigruppen i parlamentet om at de ikke har tro på ham.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

Tirsdag ble det holdt en hemmelig votering blant Labours representanter. Ifølge Sky News skal 172 medlemmer i parlamentet ha stemt for mistillitsforslaget mot Corbyn. 40 medlemmer skal ha stemt imot. Fire stemmer ble forlastet og 13 avsto fra å stemme.

Corbyn anklages av sine kritikere blant annet for ikke å ha kjempet hardt nok for at Storbritannia skal bli i EU.

Nekter å trekke seg

Corbyn avviser at han vil trekke seg etter avstemningsnederlaget i partigruppen. Han viser til at han er lovlig valg som partileder med over 60 prosent av landsmøtedelegatene, og at mistillitsforslaget mot ham er uten demokratisk legitimitet. I motsetning til i det konservative partiet, har Labour ingen regler som sier at parlamentsgruppen kan kaste lederen på egen hånd.

Det standpunktet får han kritikk for av Sunday Times-redaktør James Lyons som viser til at Corbyn deltok i avstemningen selv. Hvis han mente av avstemningen var udemokratisk, hvorfor deltok han da, spør Lyons.

– Vil ikke svikte

Ifølge en pressemelding som Corbyn sendte ut etter nederlaget, vil han «ikke svikte dem som stemte på ham» da han ble valgt til leder. Han viser også til at to tredeler av Labours velgere stemte for å forbli i EU, og tar ikke selvkritikk for valgkampinnsatsen.

Han viser til at Labour ble det største partiet i lokalvalgene sist måned.

– Vi trenger å stå sammen. Siden jeg ble valgt til leder for ni måneder siden, har vi gjentatte ganger slått tilbake regjeringens angrep på levestandarden, skriver han.

Ber om støtte

Tursdag kveld gikk Corbyn selv ut på Twitter og ba menige partimedlemmer, fagforeningsfolk og parlamentsmedlemmer om å samle seg under hans lederskap.

Laster Twitter-innhold

– Verste krise i partiet på 80 år

Partiveteran Jack Straw som er tidligere Labour-leder i parlamentet og tidligere regjeringsmedlem, sier til Sky News at krisen i partiet er den verste siden 1935.

– Hvis din egen parlamentsgruppe mister tilliten til deg i et slikt omfang som vi ser nå, kan du ikke fortsette som leder, sier Straw.

Han kaller Corbyns forsøk på å fortsette som leder, som en fantasi inspirert av den russiske revolusjonshelten Trotskij.

Laster Twitter-innhold

Mistet støtte i gruppen

Hilary Benn

SPARKET: Hilary Benn ble sparket ut av skyggekabinettet av Corbyn på søndag etter at han hadde uttalt seg kritisk om partilederens valgkamp.

Foto: Daniel Leal-Olivas / Ap

De siste dagene har minst 48 Labour-topper vendt Corbyn ryggen etter at han sparket utenriksministeren i partiets «skyggeregjering», Hilary Benn.

I tillegg har lederen av skyggeregjeringen i Overhuset, samt Labours hovedinnpisker, sluttet å delta på møter, skriver avisen The Mirror.

Dersom opposisjonen i partiet vil fortsette kampen for å avsette Corbyn, kan det ifølge partiets lover bare gjøres én gang i året, i forkant av partiets landsmøte. Da må motstanderne ha støtte av 20 prosent av partiets 229 representanter i parlamentet og 20 i Europaparlamentet. Det endelige ledervalget gjøres så av partimedlemmene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt