Urix forklarer

Labourleder sparket meningsmotstandere fra ledelsen

LONDON (NRK): Den omstridte lederen av Labour, Jeremy Corbyn, har nå fjernet flere meningsmotstandere i sin egen skyggeregjering. Han flytter dermed partiet ytterligere mot venstre - og skaffer seg flere fiender innad i partiet.

Jeremy Corbyn feirer

Det politiske fenomenet Jeremy Corbyn har vist muskler innad i partiet. Men det er usikkert hvor mye det styrker ham.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Etter litt over hundre dager i jobben som leder av Hennes Majestets Opposisjon, har Jeremy Corbyn måttet tåle mye juling av presse, politiske motstandere og ikke minst egne partifeller. Nå har han slått (litt) tilbake mot sistnevnte.

De sløve knivers natt

Sitt tøffeste nederlag som partileder opplevde Jeremy Corbyn under avstemningen om bombing av IS-mål i Syria før jul. Krigsmotstanderen og pasifisten Corbyn var imot bombingen, og ville helst ha med seg partiet.

Men presset var så stort innad at partipisken ble hengende på veggen, og hele 66 av hans egne var med å sikre David Cameron flertall for bombing.

Det britiske underhuset

Under debatten om bombing av IS-stillinger i Syria før jul, valgte 66 av Labour-medlemmene å stemme mot sin egen partileder.

Foto: UK Parliament via Reuters TV / Reuters

Hans egen skygge-utenriksminister Hillary Benn holdt sågar en tale i favør for bombing som i ettermiddag har blitt omtalt som den beste talen i parlamentet på mange tiår. Jeremy Corbyn satt svekket tilbake.

Men ikke før var nyttårsfeiringen unnagjort, så begynte ryktene å gå om at Corbyn skulle slå tilbake. En ommøblering av skyggeregjeringen, altså opposisjonens svar på regjeringen, var nært forestående.

Ryktene gikk om at samtlige i skyggeregjeringen som hadde andre oppfatninger enn Corbyn kunne være i fare for å miste jobbene sine. Særlig gjaldt det omstridte saker som bombeflyene over Syria, og Storbritannias atomvåpen som Corbyn vil kvitte seg med.

Helgen gikk, mandagen gikk og så ved lunsjtider tirsdag sprakk nyheten om at skygge-ministeren for kultur, media og sport hadde fått sparken, Michael Dougher meddelte nyheten selv på Twitter. «Har akkurat fått sparken av Jeremy Corbyn. Jeg ønsket ham et godt nytt år», skrev han.

Twittermelding fra sparket britisk skyggeminister
Foto: skjermdump

Så var det dørgende stille i et halvt døgn. Var dette alt? Torde han ikke mer? Hva med Benn?

Men så, rett før klokken 01 i natt, norsk tid, kom resten. Paritets skyggeminister for EU, som hadde talt imot Corbyn etter terrorangrepene i Paris, fikk sparken. Skyggeforsvarsministeren som var tilhenger av å beholde landets atomvåpen fikk den nå ledige kulturposten. En atomvåpenmotstander fikk hennes jobb. Det var alt.

Den frittalende Hillary Benn fikk til manges overraskelse fortsette, men hadde ifølge Labours skyggefinansminister fått beskjed om være enig med partilederen fremover dersom han skulle beholde posisjonen.

Fjernet meningsmotstandere men fikk flere fiender

Jeremy Corbyn har vist partiet at han er sjefen i Labour. Men har også vist at han ikke turde fjerne alle. Hillary Benn som fortsetter som skyggeminister for utenrikssaker, har erklært at han kommer til å fortsette å si hva han mener.

De som ikke likte Corbyn som partileder fra før, liker ham enda mindre nå.

Jeremy Corbyn valgt til ny Labour-leder

Jeremy Corbyn fikk hele 59,5 prosent av stemmene under ledervalget i Labour i fjor høst. Men mens støtten var stor i blant partimedlemmene, er støtten langt mindre i hans egen parlamentariske gruppe.

Foto: BEN STANSALL / Afp

De som lot ham få en sjanse fordi et så imponerende flertall blant partimedlemmene ville ham valgt, tenker gjennom saken på nytt. Tre underministre i skyggeregjeringen har trukket seg i protest mot omrokkeringene.

De som støtter ham vet hvem som er sjefen.

Flere partiveteraner, særlig Tony Blair og Peter Mandelson, har advart i månedsvis mot Corbyn og det de mener er hans ferd mot avgrunnen med Labour.

Hans virkelig prøvelse kommer til våren under årets lokalvalg. Klarer han å spre begeistringen fra grasrota ut mot de store velgermassene, eller er det motstanden innad i partiet som blir avgjørende?

Må se seg over skulderen

I den sålangt eneste relle velgertesten siden ledervalget, et suppleringsvalg i Greater Manchester i desember, vant Labour klart. Nå står det om mange byer, kommuner og ikke minst det skotske parlamentet. Skottland, hvor Labour i likhet med de andre partiene, nærmest ble utradert av de skotske nasjonalistene under det nasjonale parlementsvalget i fjor.

Lederkandidat i Labour, Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn snakket varmt om partidemokrati da NRK intervjuet ham under ledervalgkampen i fjor sommer. Nå har han flyttet på flere meningsmotstandere.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Labour setter også mye inn på å vinne tilbake borgermester-posisjonen i London etter at konservative Boris Johnson trekker seg etter to perioder. De har bedre sjanser enn på lenge til å vinne hovedstaden, men ingenting er avgjort.

Taper Corbyn velgerterreng til våren, står det mange klare med knivene i hans egen parlamentariske gruppe. De er opptatt avparlamentsvalget i 2020, som er neste sjanse til å ta regjeringsmakt. Da vil de stille med en annen statsministerkandidat enn dagens partileder.

Det har gått 116 stormfulle dager siden grasrota suverent sikret ham lederjobben. For mange av hans parlamentariske partifeller er det 116 dager for mye, og de vil trekke knivene så fort anledningen bryr seg.

SISTE NYTT

Siste nytt