Hopp til innhold

Coop stopper salget av mikropopcorn, men ikke i Norge

Danske Coop stopper salget av mikropopkorn i dagligvarekonsernets 1200 butikker i Danmark. Ny forskning tyder på at emballasjen inneholder helsefarlige stoffer som kan være kreftfremkallende. Men i Norge og Sverige fortsetter Coop salget av mikropopkorn inntil videre.

Popkorn

Salget av mikrobølgeovn-popkorn stanses i Danmark, men foreløpig ikke i Norge og Sverige. I tillegg til popkorn er alt av matpapir, muffinsformer og bakepapir i Coops egne varemerker fri for fluorstoffer, ifølge Coop.

Foto: ScanStockPhoto

Alle mikropopkorn-merker fjernes fra Coops butikkhyller i Danmark fordi forskere er bekymret for de fluorerte stoffene som finnes i emballasjen, skriver danske medier.

Ifølge forskerne ved Syddansk Universitet, som står bak studien publisert i PloS One, er stoffene som finnes i emballasjen hormonforstyrrende og kan øke risikoen for kreft.

Stoffene øker også risikoen for spontanabort hos gravide og kan føre til svekket immunforsvar, ifølge studien.

– Det er ikke ulovlig å selge varer med fluorerte stoffer, men vi velger å lytte til forskernes advarsler. Vi har en forpliktelse overfor kundene, sier ansvarlighetsdirektør i Coop Danmark, Anna Lise Mortensen til NRK.

I en pressemelding utdyper matvaregiganten at noe av grunnen til at de stanser salget er at det ikke finnes alternativ emballasje:

«Siden sist sommer har vi lagt press på våre leverandører for å få dem til å finne alternativer til fluor-stoffer i emballasjen til mikropopkorn. Det har de ikke lykkes med og derfor har vi besluttet å stoppe salget inntil vi kan tilby våre kunder sikre alternativer», skriver Coop i en pressemelding.

– Undersøker saken

I Sverige og Norge har ikke Coop tatt stilling til om de skal stanse salget av den populære snacksen.

– Vi er informert om danske Coops avgjørelse. Nå jobber vi med å få alle fakta på bordet, sier Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge til NRK.

I mellomtiden fortsetter de salget. Paus sier at de ikke kommer til å foreta en hasteavgjørelse på nåværende tidspunkt. Tidligst tirsdag vil Coop Norge ta en vurdering på om de fortsetter salget av mikropopkornet.

Ikke forbudt i Norge

Fluorerte stoffer brukes blant annet for å gjøre papp og papir vann- og fettavvisende.

Det er ikke noe forbud i Norge eller i EU mot PFNA, stoffet som den danske studien fant negative effekter av.

Forsker Kristine Gutzkow ved Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at Norge ønsker å stanse utslippene av langkjedete fluorerte forbindelser som PFOS, PFOA, PFNA og PFDA.

Hun understreker at den danske studien er liten.

– Det er nødvendig med tyngre studier for å verifisere funnene. Jeg synes ikke denne ene studien gir gravide grunn til å bli veldig bekymret, sier Gutzkow til Dagens Medisin.

SISTE NYTT

Siste nytt