Fortsatt elsket etter 25 år

Alle som var unge på 1980-tallet husker den grå klossen kalt Commodore 64. Computeren er fortsatt elsket av mange, og nå er den altså blitt 25 år.

Commodore 64

For millioner av mennesker verden over var Commodore 64 deres første møte med den nye teknologiske verden. Deres første datamaskin.

Ingen hjemmedatamaskin har solgt så godt som Commodore 64. På midten av 80-tallet ble du mobbet hvis du ikke hadde en slik maskin på skrivebordet på gutterommet.

Lansert i 1982

Commodore 64 ble lansert i 1982 av det amerikanske firmaet Commodore, og kostet ca 6000 norske kroner den gangen, ifølge Wikipedia. I 1987 var prisen imidlertid halvert. Uansett så var Commodore 64 en av de første maskinene som "vanlige" folk hadde råd til.

64-maskinen var en videreføring av Commodore vic-20 og Commodore MAX Machine, og hadde en kapasitet på 64 kilobyte, som navnet jo indikerer.

Den populære maskinen var på markedet fra oppstarten i 1982 til 1994, da produksjonen opphørte.

Commodore 64 ble solgt i imponerende 30 millioner enheter, som til dags dato er i følge Guinness` rekordbok den mestselgende enkeltmaskin i historien.

Wikipedia, CNN

Stygg, men fortsatt elsket

Den hadde ikke Internett eller mus. Den hadde ikke en gang diskett-stasjon. I hvertfall ikke alle. I stedet hadde den kassettspiller. Og før du visste ordet av det, hadde den med en slurpende lyd redusert yndlingsspillet ditt til båndsalat.

Les: Brun og usexy

Trass i alle mangler, feil og utilstrekkeligheter er Commodore 64 fortsatt elsket - i hvertfall av den harde kjernen.

Tfe Great Giana Sister på Commodore 64

The Great Giana Sister på Commodore 64.

Andreas Wallström fra Stockholm er mannen bak nettstedet c64.com . Han er lidenskapelig opptatt av å bevare minne om denne dinosauren, og ikke minst bevare spillene, demoene og bildene fra denne elskede og hatede maskinen.

- Folk som besøker vårt nettsted er for det meste nostalgikere, menn i 30-årene, som ønsker å spille deres gamle favorittspill som "Ghostbusters" og "The Great Giana Sisters", sier Wallström til CNN.com .

Her kan du spille Commodore 64-spill gratis: Gametap.com

Floppy drive

Selv om maskinen var, og fortsatt er hatet av mange, så er det ingen tvil om at maskinen var like enkel som den var genial. Det var bare å slå den på, og vips så var du i gang. Og den var svært enkel å bruke i forhold til dagens moderne PC'er.

Se flere skjermbilder fra Commodore 64-spill

Onde tunger hevder imidlertid at maskinens software var så som så, og at "loadingen" tok en evighet, og at musikken spilte før spillet var ferdig loadet.

En kompis av meg insisterte hardnakket på at vi måtte slå av lyset og forlate rommet for at datamaskinen skulle få nok ro til å klare "loade"-fasen.

Mye er sagt og ment om denne fremragende datamaskinen, og i den moderne verden er nok tiden forbi for Commodore 64. Men maskinen er ikke helt død, og minnes fortsatt av tusenvis av mennesker over hele kloden.

Gratulerer med dagen! 

Winter Games fra Commodore 64

Winter Games fra Commodore 64.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.