Colorados latinoer kan avgjøre hvem som får makten i Kongressen

DENVER (NRK): Colorado er en av delstatene som kan avgjøre om Demokratene mister flertallet i det amerikanske Senatet. Skal demokraten Mark Udall beholde plassen, er han helt avhengig av at unge og latinovelgere bruker stemmeretten.

Mark Udall

Senator Mark Udall har skjønt hvem som er viktig for hans politiske fremtid – og makten i Senatet. 3. november holdt han valgmøte på Metro State University hvor fokuset var på saker som er viktig for USAs voksende latinamerikanske befolkning.

Foto: Brennan Linsley / Ap

– Har du stemt? Har du stemt? roper José Silva til alle som kommer inn døra på ett av Denvers colleger.

Til alle som svarer «ja» løfter han hånda til en «high five»-hilsen og ler så han rister.

José er med i styret for Colorados unge demokrater, og dessuten medlem av Denvers latinokommisjon, som gir råd til myndighetene.

21 prosent av Colorados befolkning er latinoer, det vil si med latinamerikanske røtter, og antallet vokser med flere millioner mellom hvert presidentvalg.

Ved siste presidentvalg stemte seks av ti latinoer i delstaten på president Obama. Over hele USA er mønsteret det samme.

Antall latinoer vokser raskere enn noen annen folkegruppe, og flertallet stemmer demokratisk. Derfor bruker demokratene nå det de har av grasrotaktivister til å få dem til å bruke stemmeretten.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Delstaten Colorado er blant dem som kan komme til å avgjøre om republikanerne klarer å ta kontroll over Senatet i valget i dag. Demokratene satser alt på at bakkemannskapet klarer å mobilisere ungdom og latinovelgere til å bruke stemmeretten.

Video: Demokratene satser alt på at bakkemannskapet klarer å mobilisere ungdom og latinovelgere til å bruke stemmeretten i Colorado.

Fra dør til dør

José Silva

José Silva stemmer før han går fra dør til dør for å sørge for at andre også bruker stemmeretten.

Foto: Gro Holm / NRK

NRK følger med José og kollega Andrea ut til en av de aller fattigste latinobydelene i Denver for å banke på dører.

– Her er det aldri over 20 prosent som pleier å stemme. Om vi klarer å få tre av ti til å delta i valget, så er det en stor seier, sier José.

Han er utstyrt med lister over registrerte demokratiske velgere. Men selv blant dem som har valgt å registrere seg, er det ofte slik at nær halvparten ikke stemmer.

I år har det for første gang vært mulig å stemme via internett, og det er mulig å forhåndsstemme i 15 dager før selve valgdagen. Partiene mottar daglig lister over hvem som har stemt, men det kan være litt forsinkelser i registreringen.

– Har du husket å stemme, er standardspørsmålet til dem som er hjemme og åpner.

– Jada, svarer de fleste.

Fattigdommen er godt synlig. Malingen flasser, takene henger og er ofte provisorisk lappet sammen, den lille flekken med plen foran huset er full av skrot, og rester etter helgens Halloween-feiring henger som sørgeslør over vinduer og foran dører.

José Silva og Cassandra Ochoa

José Silva forsøker å overbevise Cassandra Ochoa om at hun må stemme – og lykkes.

Foto: Gro Holm / NRK

Men Cassandra Ochoa har ikke stemt. Hun føler at hun ikke kan nok, men tror hun heller i demokratisk retning.

Mannen er ulovlig innvandrer, som har levd på svarte strøjobber i ti år. De har to barn og en inntekt på 1600 dollar, eller vel 10.000 kroner i måneden.

Republikanerne i Kongressen har nektet å behandle Obama-administrasjonens forslag til ny immigrasjonslov.

Loven åpner for et «veikart» til statsborgerskap for over 11 millioner ulovlige innvandrere, de fleste fra Mellom-Amerika. I løpet av samtalen med José lar Cassandra seg overbevise og sier i alle fall at hun skal stemme.

Skuffet over Obama

– Obama er for defensiv, sier José på mitt spørsmål om hvor fornøyd han er med presidenten.

– Mange latinoer blir sittende hjemme fordi de er skuffet over at han ikke har gjort mer med immigrasjonsloven. Han har latt seg styre av Republikanerne i stedet for å bruke presidentmakten. Hvor er musklene hans, spør mange her.

– To av tre latinoer kjenner ulovlige innvandrere, og hver tredje kjenner noen som er blitt deportert fra USA. Obama kunne gjort mer, og det rammer oss demokrater nå, mener José.

Samtidig lot presidenten være å tvinge gjennom en reform uten Kongressens støtte, nettopp fordi det ville ødelagt for demokrater i andre stater som konkurrerer med republikanerne om støtte fra helt andre interessegrupper.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brian Aguilar

Brian Aguilar diskuterer politikk med kundene, og i det siste har det ført til at noen av dem har blitt borte.

Foto: Gro Holm / NRK

Abort og økonomi

– Økonomien er det viktigste for oss, sier far Tony og sønn Brian Aguilar, begge barberere og eiere i samme familiebedrift.

– Det har gått veldig bra med demokratisk lokalstyre i Colorado. Arbeidsløsheten er lavere enn i resten av landet, og det kommer bedrifter utenfra som vil etablere seg her.

Tony Aguilar

Tony Aguilar mener kvinners rett til abort er en hovedsak i Colorado.

Foto: Gro Holm / NRK

– Dessuten er vi helt uenige i et republikansk forslag om å endre Colorados konstitusjon, som vil gjøre det ulovlig å ta abort. Et foster blir i forslaget definert som en person, dermed blir abort definert som drap og vil falle inn under kriminallovgivningen, sier de to mennene opprørt.

Spørsmålet om grunnlovstillegget skal stemmes over for tredje gang i dag, og den republikanske senatskandidaten, Cory Gardner, har ikke tatt avstand fra det.

Forslaget opprører også mange kvinner, men likevel leder Gardner på meningsmålingene foran den sittende senatoren, Mark Udall. Og blant mer religiøse latinoer i Colorado er nettopp abortspørsmålet noe av forklaringen på at de stemmer republikansk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Alex

Alex har aldri stemt, og sier han aldri kommer til å gjøre det.

Foto: Gro Holm / NRK

– Fuck valgene

Etter å ha sagt farvel til både barberere og José fra Colorados Unge demokrater, tar NRK en tur på egen hånd bortom nabolaget vi hadde besøkt tidligere. Der er Alex. Han har aldri latt seg registrere for å gjøre sin borgerplikt.

– Fuck valgene, roper han fra døråpningen når NRK spør om han har stemt.

– Jeg har aldri og kommer aldri til å stemme. Valgene er bare et redskap for makta, de lytter uansett aldri til oss, mener Alex, som også er latino.

Han kommer etter hvert ut for å prate, men alle tankerekker avsluttes med at politikerne og pengemakta står sammen mot vanlige folk.

Ifølge José er folk som han like representativ som de som bruker stemmeretten i bydelen.

SISTE NYTT

Siste nytt