Hopp til innhold

Colombias president vil gi pins til geriljalederen

NEW YORK (NRK): Jakkenåla Juan Manuel Santos fikk av familien da han startet fredsprosessen, kommer han til å gi FARC-geriljaens øverste kommandant når fredsavtalen undertegnes.

Colombias president Juan Manuel Santos viser jakkeslaget med fredsdue

Colombias president Juan Manuel Santos viser fram symbolet på fred. Denne pinsen gir han sin rival når fredsavtalen undertegnes neste uke.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Pinsen er velsignet av de fleste prester i verden, sier Colombias president til NRK mens han viser fram jakkemerket han har brukt de siste månedene. Det er et symbol på fred i Colombia, sier en av favorittene for årets Nobels fredspris.

Den hvite fredsdua var en gave fra dattera og kona da forhandlingene startet for fire år siden. Neste uke gir Santos pinsen videre til FARC-geriljaens leder, som går under krigsnavnet «Timosjenko». Mandag skal de to møtes i Cartagena for å signere fredsavtalen, som kom på plass med norsk og cubansk hjelp.

Colombias president holder fredsduen han gav statsminister Solberg

Statsminister Erna Solberg fikk en fredsdue i sølv i gave. Hun sier at den skal få plass på pulten hennes.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Fredsprosessen i Colombia er blant de rekordmange nominerte til årets Nobels fredspris. 376 kandidater er meldt inn, men en slutt på over 50 år med væpnet kamp topper lista over favoritter. Kunngjøringen kommer fredag 7. oktober, fem dager etter folkeavstemmingen i Colombia.

NRK spør president Santos hvordan en fredspris vil virke inn på forholdene i hjemlandet.

– Jeg har ikke tenkt på priser. Jeg tenker bare på å få signert en fredsavtale. Det er det som opptar meg nå, sier han.

Colombia er splittet i synet på fredsavtalen. Det er valgkamp i begge leire og det fins ingen pålitelige meningsmålinger i forkant av avstemmingen 2. oktober.

Santos, Kerry og Brende

USA og Norge skal rydde miner i Colombia. Søndag innkalte president Santos, utenriksminister Kerry og Brende til konferanse om prosjektet.

Foto: HO / Afp

– Dere har stor støtte internasjonalt, men hva med hjemmepublikummet?

– Vi har noen som ikke er fornøyde med avtalen og som vil ha strengere straffer for dem som har begått visse forbrytelser. Jeg forstår og respekterer det, men dette er den beste avtalen vi kunne få til. Ingen fredsavtaler er perfekte verken her eller andre steder i verden. Jeg føler meg trygg på at flertallet kommer til å si «ja» i folkeavstemmingen, sier president Santos.

Hans tydeligste kritiker, tidligere president Alvaro Uribe, ønsker å ha en fjernsynsduell. Presidenten har svart at han ikke har tid.

– Vi har allerede drevet en kampanje for å korrigere fire år med feilinformasjon og rykter fra opposisjonen. Dette har vært en seriøs prosess. Jo mer folk forstår at avtalen er den best mulige, jo større blir støtten, tror Santos.

Colombias president Juan Manuel Santos peker på Norges spesialutsending Dag Nylander

- Han har gjort en fantastisk jobb, sier Colombias president om den norske spesialutsendingen Dag Nylander.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Flankert av Norges stats- og utenriksminister takket president Santos for støtten og tilretteleggingen. Solberg opplever at Santos viser stor takknemlighet for det Norges forhandlere har gjort i arbeidet med å få på plass en fredsavtale med FARC-geriljaen.

– Det viser profesjonaliteten som er etablert i Norge for fredsforhandlinger, sier hun.

Solberg er i New York til lørdag, men legger ikke hjemturen om Cartagena.

– Jeg har vært så mye ute og trenger å være hjemme og lede landet, sier hun. Utenriksminister Børge Brende deltar på signeringen av den historiske fredsavtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt