Hopp til innhold

Colombias leder møter fredsmeklere i Norge

Mannen som gikk til valg på fredssamtaler uten våpenhvile, kommer til Norge. Besøket skjer mens internasjonale fredsmeklere og diplomater samles utenfor hovedstaden.

Colombias president Juan Manuel Santos

Colombias Juan Manuel Santos mener landet er nærmere fred en noensinne. Her fra en tale til militæret forrige uke.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Etter det NRK kjenner til, skal Colombias president delta på den årlige fredsmeklersamlingen. Han skal også innom Slottet og ha flere politiske møter under det offisielle besøket.

– Jeg håper at vår motpart har samme vilje som oss til å gjøre slutt på konflikten, sa president Juan Manuel Santos til NRK da fredsforhandlingene ble kjent i 2012.

Han kommer om en uke og blir i landet i to dager.

Fra hauk til due

Santos ønsker å bli husket som presidenten som fikk slutt på Sør-Amerikas lengste og blodigste borgerkrig. Den tidligere forsvarsministeren som ledet krigen mot geriljaen, presser nå på for fortgang i fredsforhandlingene.

Utfordringene er store. Generasjoner av colombianere har ikke opplevd fred.

-Hjelpen fra Norge har vært grunnleggende og erfaringen fra slike fredsprosesser er svært nyttig, sa presidenten til NRK. Hans forgjenger, Alvaro Uribe, har vært mer kritisk til prosessen.

Se intervju med Santos og Uribe fra oktober 2012:

Vi skal til Venezuelas naboland Colombia der det har vært krig i nesten 50 år. Nå skal colombianske myndigheter og FARC-geriljaen til Oslo for å starte fredsforhandlinger. Men i de fattige områdene der krigen pågår, er mange skeptiske til om det er mulig å oppnå fred.

Vil vise at verden bryr seg

Norge og Cuba har i snart tre år fungert som mellomland og tilretteleggere. Mens det på bakken har vært flere tilbakeslag, kommer det positive nyheter fra forhandlingsbordet.

En soldat søker etter landminer

Pilotprosjektet med å rydde landminer i Antioquia-fylket rulles ut og er ett skritt på veien til fred. FARC og regjeringen ble enige om minerydding under fredssamtalene.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Forrige uke ble partene enige om å opprette en sannhetskommisjon for å kaste lys over ugjerningene. Målet er å skape en forsoningsprosess slik at samfunnet kan legge den 50 år lange konflikten bak seg.

Venstreorienterte FARC og den konservative regjeringen er enige om tre av fem forhandlingskapitler så langt, men det blir ingen signering før alle punktene er på plass.

Håpet er at det blir en løsning i løpet av året. Besøket i Nobels fredspris' hovedstad er med på å heve president Santos' profil, spesielt på hjemmebane.

Rev i stykker tale

Juan Manuel Santos er kjent for å være spontan og ta kjappe avgjørelser. Da han var i London for tre år siden og skulle holde en tale på en skole, gikk den tidligere journalisten opp på talerstolen, rev i stykker manuset til rådgivernes store overraskelse, og valgte heller å ha en dialog med elevene i en times tid.

Om det blir endringer i programmet, eller brudd på protokollen under Norgesbesøk, gjenstår å se.

Barn kaster tomater under tomatfestivalen i Sutamarchan 7. juni 2015

Krigstrøtte colombianere lot tomatene fly under helgas «La Tomatina». En årlig festival der målet er å kaste flest tomater på motstanderne i Boyaca-fylket.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt