Hopp til innhold

Colombiansk journalist: – De skjøt to ganger, men pistolen klikket

Narkokriminelle ville hevne en avisartikkel som førte til at en fryktet gjengleder ble arrestert. Den 31 år gamle journalisten kikket inn i pistolløpet, men attentatet slo feil.

Journalisten Jhon Jairo Jacome

Journalisten Jhon Jairo Jácome var i Norge forrige uke og holdt foredrag for Norsk Narkotikapolitiforening.

Foto: Anders Tvegård / NRK

FN markerer i dag dagen for ansvarliggjøring av forbrytelser mot journalister. Hittil i år er 85 journalister drept på jobb. Colombianeren Jhon Jairo Jácome var nær ved å havne på statistikken.

– Jeg var på vei hjem til lunsj da en motorsykkel kom mot meg i en enveiskjørt gate. Det var to personer på motorsykkelen. Den ene sparket meg i brystet og jeg falt. Deretter så jeg pistolen, forteller journalisten.

Fikk narkobaronene på nakken

Fire dager i forveien hadde han irritert på seg fylkets narkoindustri ved å skrive en artikkel for avisa La Opinión, som han kalte «Frykten har vendt tilbake til Tibú».

Der dokumenterte Jácome bandenes forgreininger inn i lokalsamfunnet og oppsummerte med at en av lederne for narkotrafikantene gikk fritt rundt i landsbyen og bodde rett overfor politistasjonen.

Soldater henter opp levninger fra en massegrav i Tibu i februar 2001.

Militære finner en massegrav i landsbyen Tibu med minst 11 mennesker. Det antas at de er kommet i veien for narkokartellene.

Foto: AP

Først da saken stod på trykk ble den etterlyste og drapsmistenkte Héctor Jairo Bermúdez Ríos, også kjent som «El Paisa», pågrepet og arrestert. Han tilhørte en av de mektige kokainleverandørene i «Los Rastrojos», arvtakerne til Cali-kartellet.

Se video fra pågripelsen av «El Paisa» i 2012:

– «El Paisas» menn stanset motorsykkelen og trekker av pistolen to ganger. Pistolen klikket. Det reddet meg, forteller Jácome til NRK.

I dag, tre år senere, lever han med to livvakter, hjemme hos mora, døgnet rundt.

Han har skrevet for lokalavisa i Cúcuta siden 2009 og har blitt truet en rekke ganger.

Avisas nedslagsfelt er i det fjell- og jungelrike Norte de Santander-fylket helt øst i Colombia. Hovedkvarteret ligger i den kontroversielle grensebyen, som er i konflikt med nabolandet Venezuela.

Colombia

Innenriksdepartementets enhet for beskyttelse valgte å gi Jhon Jairo Jácome livvakter. Også andre truede fagforeningsledere, menneskerettsaktivister og journalister i landet får beskyttelse.

– Det gjør jobben vanskeligere å ha to personer på slep døgnet rundt, men det er vel bedre enn alternativet, sier den 31 årige journalisten.

«FARC-kriminalisering»

Mens den colombianske regjeringen de siste åra har avvæpnet paramilitære grupper, som AUC, og nå forhandler om å avvæpne den største geriljabevegelsen FARC, så opplever Jhon Jairo Jácome at andre kriminelle grupperinger vokser fram.

Utbrytere fra ELP-geriljaen, som ikke lot seg demobilisere i 1991, er virksomme i Norte de Santander-fylket, hvor Jácome arbeider. Også flere bander, kjent som «BACRIM», driver med utpressing og narkotrafikk.

– En fredsavtale avhenger av at tidligere FARC-soldater integreres i samfunnet raskt og ikke tilslutter seg bandene.

– Staten kan bruke penger fra krigføringen på sosiale prosjekter, sier han. Hvis ikke, vil den kriminelle økonomien vinne. Den jobber på heltid for å ødelegge staten.

Politiet viser frem beslaglagt kokain i Bogota 7. september 2015

Politiets narkohund fant to tonn kokain i hovedstaden Bogota i september. Lasten var farget svart og merket som ingrediens i blekkpatroner.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

Karteller i kø

Meksikanske karteller er i ferd med å rykke inn og overta geriljaens narkoruter, hevder han. Jácome har intervjuet sjefen for den militære 30. brigaden i hjembyen Cúcuta, som mener å ha bevis for at Mexicos hurtigst voksende kartell, «Cártel de Jalisco Nueva Generación», forsøker å inngå avtaler i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela.

Ifjor økte arealet for kokamarker, skriver den norske stiftelsen Golden Colombia.

– Meksikanerne produserer ikke kokain selv og spiser seg derfor inn på FARC-kontrollerte transportruter og laboratorier, mener Jácome.

– Det høres vilt ut, men det kan skje, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt