FN markerer i dag dagen for ansvarliggjøring av forbrytelser mot journalister. Hittil i år er 85 journalister drept på jobb. Colombianeren Jhon Jairo Jácome var nær ved å havne på statistikken.
– Jeg var på vei hjem til lunsj da en motorsykkel kom mot meg i en enveiskjørt gate. Det var to personer på motorsykkelen. Den ene sparket meg i brystet og jeg falt. Deretter så jeg pistolen, forteller journalisten.
Fikk narkobaronene på nakken
Fire dager i forveien hadde han irritert på seg fylkets narkoindustri ved å skrive en artikkel for avisa La Opinión, som han kalte «Frykten har vendt tilbake til Tibú».
Der dokumenterte Jácome bandenes forgreininger inn i lokalsamfunnet og oppsummerte med at en av lederne for narkotrafikantene gikk fritt rundt i landsbyen og bodde rett overfor politistasjonen.
Først da saken stod på trykk ble den etterlyste og drapsmistenkte Héctor Jairo Bermúdez Ríos, også kjent som «El Paisa», pågrepet og arrestert. Han tilhørte en av de mektige kokainleverandørene i «Los Rastrojos», arvtakerne til Cali-kartellet.
Se video fra pågripelsen av «El Paisa» i 2012:
– «El Paisas» menn stanset motorsykkelen og trekker av pistolen to ganger. Pistolen klikket. Det reddet meg, forteller Jácome til NRK.
I dag, tre år senere, lever han med to livvakter, hjemme hos mora, døgnet rundt.
- LES OGSÅ:
Han har skrevet for lokalavisa i Cúcuta siden 2009 og har blitt truet en rekke ganger.
Avisas nedslagsfelt er i det fjell- og jungelrike Norte de Santander-fylket helt øst i Colombia. Hovedkvarteret ligger i den kontroversielle grensebyen, som er i konflikt med nabolandet Venezuela.
Innenriksdepartementets enhet for beskyttelse valgte å gi Jhon Jairo Jácome livvakter. Også andre truede fagforeningsledere, menneskerettsaktivister og journalister i landet får beskyttelse.
– Det gjør jobben vanskeligere å ha to personer på slep døgnet rundt, men det er vel bedre enn alternativet, sier den 31 årige journalisten.
«FARC-kriminalisering»
Mens den colombianske regjeringen de siste åra har avvæpnet paramilitære grupper, som AUC, og nå forhandler om å avvæpne den største geriljabevegelsen FARC, så opplever Jhon Jairo Jácome at andre kriminelle grupperinger vokser fram.
Utbrytere fra ELP-geriljaen, som ikke lot seg demobilisere i 1991, er virksomme i Norte de Santander-fylket, hvor Jácome arbeider. Også flere bander, kjent som «BACRIM», driver med utpressing og narkotrafikk.
- LES OGSÅ:
– En fredsavtale avhenger av at tidligere FARC-soldater integreres i samfunnet raskt og ikke tilslutter seg bandene.
– Staten kan bruke penger fra krigføringen på sosiale prosjekter, sier han. Hvis ikke, vil den kriminelle økonomien vinne. Den jobber på heltid for å ødelegge staten.
Karteller i kø
Meksikanske karteller er i ferd med å rykke inn og overta geriljaens narkoruter, hevder han. Jácome har intervjuet sjefen for den militære 30. brigaden i hjembyen Cúcuta, som mener å ha bevis for at Mexicos hurtigst voksende kartell, «Cártel de Jalisco Nueva Generación», forsøker å inngå avtaler i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela.
Ifjor økte arealet for kokamarker, skriver den norske stiftelsen Golden Colombia.
– Meksikanerne produserer ikke kokain selv og spiser seg derfor inn på FARC-kontrollerte transportruter og laboratorier, mener Jácome.
– Det høres vilt ut, men det kan skje, legger han til.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: