NRK Meny
Normal

Colombia: – Zikaviruset har krevd tre liv

Tre personer som var smittet av zikaviruset i Colombia, er døde etter å ha utviklet en sjelden nevrologisk sykdom, opplyser colombianske helsemyndigheter.

En aedes-mygg

ZIKAVIRUSET: En aedes-mygg, bærer av det farlige zikaviruset, vises fram på et forskningssenter i Cali i Colombia.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters/NTB Scanpix

Fredag opplyste landets helsemyndigheter til The Guardian at ytterligere to mennesker døde av zikaviruset denne uken. En mann mistet livet i slutten av november.

De tre fikk diagnostisert Guillain-Barre syndrom, en sykdom der immunsystemet angriper nervesystemet.

– I alle disse tre tilfellene ble zikasmitten etterfulgt av Guillain-Barre syndrom, opplyser Martha Lucia Ospina, talskvinne for Colombias nasjonale helseinstitutt.

Over 100 tilfeller i Colombia

Viruset, som forårsaker zikafeber, overføres i hovedsak med mygg, men fra før var det kjent at det i sjeldne tilfeller kan være seksuelt overførbart.

Voksne som blir smittet av viruset, får vanligvis milde symptomer som leddsmerter, feber eller utslett. Noen kan utvikle nevrologiske og autoimmune komplikasjoner som Guillain-Barré syndrom.

Colombias helseminister Alejandro Gaviria opplyser at det har blitt registrert 100 tilfeller av dette syndromet i Colombia som er forårsaket av zikaviruset. Det er meldt inn 20.500 tilfeller av zikaviruset i landet.

– En global folkehelsekrise

Myndighetene i flere av de latinamerikanske landene der zikaviruset herjer, har oppfordret kvinner til å la være å bli gravide de neste månedene eller årene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet mandag å erklære zikaviruset som en global folkehelsekrise, noe som pålegger land å sette i verk en rekke tiltak.

Alvorlige hjerneskader, øyeskader, unaturlig form på hodet til nyfødte og skader på nerver er noen av konsekvensene av viruset (WHO) beskriver som en internasjonal krise.

– Det er en alvorlig sykdom

Overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet,Tone Bruun, sier til NRK at de ikke har fått beskjed om dødsfallene gjennom sine offisielle kanaler.

– Vi kjenner bare til disse konkrete tilfellene gjennom media, sier Bruun.

Er zikaviruset farligere enn vi trodde?

– Det er ikke grunnlag for å si at det er farligere enn vi har trodd.

Hun forteller at det er kjent at det kan skje dødsfall gjennom sykdommen Guilain-Barré syndrom, som kan knyttes til zikaviruset.

– Da spesielt hos eldre. Tilstanden kan føre til lammelser som i sjeldne tilfeller kan føre til vansker med pust hos de som er rammet. Da er man avhengig av tilgang på god behandling. Det er en alvorlig sykdom, som i de fleste tilfeller går over av seg selv etter noen måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt