8000 evakueres etter vulkanutbrudd i Colombia

8000 mennesker evakueres i Colombia etter et mindre utbrudd i vulkanen Galeras. Myndighetene har hevet beredskapen til det høyeste nivået.

Vulkanen Galeras

Vulkanen Galeras ligger i den colombianske delen av Andesfjellene, nær grensen til Ecuador. Bildet viser vulkanen i desember 2009, da det også var stor aktivitet i vulkanen (Arkivfoto).

Foto: Ingeominas/Handout / REUTERS

Det lille utbruddet, som ikke var en eksplosjon, fant sted klokken 04.00 lokal tid, natt til onsdag. Det er foreløpig ingen rapporter om ødeleggelser.

– Vulkanen slipper ut gass, og lava har blitt oppdaget i krateret, sier Martha Calvache, underdirektør ved det statlige geologiske instituttet i Colombia til nyhetsbyrået AFP.

Galeras har ofte spydd gass og røykskyer lufta de siste årene. Vulkanen ligger i den colombianske delen av Andesfjellene, nær grensen til Ecuador.

Det var ti utbrudd i vulkanen i fjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Folk må dra

– Vulkanen er i en svært ustabil fase. Det har ikke vært et større utbrudd eller jordskjelv, men du kan på ingen måte tro at ingenting skjer, sier Calvache.

Til tross for at folk i utsatte områder har blitt bedt om å evakuere, lar ofte svært mange være å gjøre det. De er vant til den hyppige aktiviteten i vulkanen.

Mann ser opp mot vulkanen Galeras

En mann ser opp mot vulkanen Galeras, under det forrige utbruddet i vulkanen i januar 2010. Folk i området er vant til den hyppige aktiviteten i vulkanen, og mange lar være å evakuere når det er utbrudd.

Foto: JOHANA GONZALES / AFP

– Folk må dra fra området, ingen kan sitte og diskutere hva som kan hende. Selv om ingenting hittil har skjedd, må vi være på alerten, sa innenriksminister German Vargas Lleras til lokale medier, ifølge Reuters.

Ingen kaffeavlinger er ødelagt i området, ifølge Colombias kaffe-føderasjon. Landet er verdens største produsent av vaskede arabica-bønner av høy kvalitet.

– Nært forestående

Under tidligere utbrudd har lokalbefolkningen fortalt om store røyksøyler over vulkanen, og byer dekket av askelag.

– Nivået på aktivitet i vulkanen ble endret til rødt, noe som betyr at et utbrudd er nært forestående eller i gang, skrev det statlige geologiske instituttet tidligere.

Det forrige utbruddet i Galeras-vulkanen var i januar i år. Også da beordret myndighetene evakuering, men ingen ble drept eller skadet.

I 1993 omkom ti mennesker i et massivt utbrudd i vulkanen, da et forskerteam på ti personer undersøkte krateret.

SISTE NYTT

Siste nytt