Hopp til innhold

Colombia stemmer for frihet og orden

Oppvask og utfordringer venter Colombias nye president. I morgen er det valg, og det står i realiteten om en fargerik uavhengig kandidat og en fra den gamle eliten.

Valgplakater av Antanas Mockus

Antanas Mockus lar seg inspirere av Barack Obama.

Foto: William Fernando Martinez / Ap

Det er helt åpent hvem som får oppgaven med å håndtere en økende gjeld og mangel på jobber. Men det ser langt fra svart ut for landet, mest omtalt her hjemme for narkotikakrig og opprørsgrupper.

På siste valgmøte i Bogota, foran flere tusen grønnkledde tilhengere, Antanas Mockus, omtaler seg selv ved navn:

– Antanas er sprø fordi Antanas tror at ingen kommer til å drepe noen i Colombia for seks eller 60 kroner om få år, sier han.

Og folket tror på Antanas Mockus.

Inspirert av Obama

Mockus har reist seg fra borgermesterstolen i Bogota og blitt en av favorittkandidatene - noe ingen turde spå for bare ett år siden.

Han er en uavhengig kandidat med litauisk bakgrunn. Foreldrene flyttet til Colombia og fødte filosofen, matematikeren og politikeren Antanas Mockus for 48 år siden.

Nå kan han, inspirert av Barack Obamas slagord om endring, bli Colombias neste president.

– Folket bestemmer om landet skal havne i bakleksa, gå tilbake til slik det var før eller, som jeg, gå framover, sier presidentens utvalgte, den gamle eliten, tidligere forsvarsminister Juan Manuel Santos.

På talerstolen i kystbyen Cartagena avsluttet han sin kampanje. Det er dødt løp mellom de to, litt over 30 prosent oppslutning på hver. De sju andre på stemmeseddelen er allerede ferdige, men sørger for at det blir en ny valgrunde om tre uker mellom Mockus og Santos.

Antanas Mockus og Juan Manuel Santos

Mockus og Santos møttes til debatt i forkant av valget .

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Styrker sikkerheten

Colombias politisjef varsler styrking av sikkerheten i morgen - et tegn på at et land, herjet av borgerkrig, narkotikatrafikk og lang politisk voldelig historie, fortsatt ikke er trygt. 140.000 politifolk skal utplasseres ved stemmelokalene.

– Opprørere og gerilja skal ikke få ødelegge valget, sier politisjefen.

Colombia, for mange bare kjent for sin voldelige historie og kaffe, har endret seg mye de åtte åra populære Alvaro Uribe har styrt.

Vold, bortføringer og attentat har sunket kraftig, men meningsmålingene viser at de 30 millioner stemmeberettigede er mer opptatt av jobber, helsevesen og utdanning enn krig mot geriljagruppene.

Juan Carlos Echeverry er økonom og potensiell finansminister i en ny regjering:

– Jobbene Uribe skapte var av dårlig kvalitet og helt uformelle som ikke sikrer pensjoner eller helsevesen, selv om det var snakk om 2,5 millioner arbeidsplasser. Det vi trenger er folk som kan produsere og eksportere. Colombia har en av de høyeste arbeidsledighetstallene i Latin Amerika, 12 prosent i byene, men en gyllen mulighet til å vokse og bli velstående, mener Echeverry.

Uribes troféer

Colombias president Alvaro Uribe

President Alvaro Uribe ville gjerne stille igjen.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Scanpix/AFP

President Alvaro Uribe overlater et Colombia i god økonomisk stand. Han har fått fart i utenlandske investeringer fra to milliarder dollar til ti milliarder - og forteller det gjerne.

Uribe takker politi og soldaters heltedåd for at landet er på rett vei. Han har gjennom militæret redusert den største geriljagruppa FARC, og kan ta med seg flere troféer ut av presidentkontoret:

FARC er presset tilbake til jungelen og opp i Andes, Ingrid Betancourt, som var fange hos FARC, ble løslatt og også militæroperasjonen inn i nabolandet Ecuador var vellykket sett med myndighetenes øyne: FARC lederen Raul Reyes ble drept.

Uribe, som så gjerne ville stille en gang til, men ikke klarte å endre grunnloven, har knyttet nære bånd til USA og latt amerikanerne få tilgang på militærbasene. Colombia ligger strategisk til med kystlinje både til Karibia og Stillehavet, og grenser til mer USA-fiendtlige stater som Ecuador og Venezuela.

Krever økt livskvalitet

Men han etterlater seg også et blomstrende underskudd, og en krangel med Venezuela, som går hardt utover handelen og et gryende olje og mineeventyr. Colombia er nå Latin-Amerikas fjerde største oljeprodusent, en betydelig forsyner av kull og en økende aktør i gull.

Nå kommer Colombias innbyggere til å vende seg mot enten grønne Mockus eller grå Santos og forvente mer handling for å utjevne forskjeller og øke livskvaliteten.

Det nasjonale mottoet føres videre uansett etter morgendagens valg - libertad y orden - frihet og orden - men med outsideren Mockus kan det kan være første gang Colombia bryter mønsteret der et mindretall har all politisk makt.

SISTE NYTT

Siste nytt