NRK Meny
Normal

Colbert: Stem på meg, stem på Cain

Rundt 3000 mennesker møtte opp da TV-komiker Stephen Colbert kom tilbake til hjembyen Charleston, South Carolina, for å be folk om å stemme på Herman Cain - som har trukket seg fra presidentkampen.

Video Colbert ber folk stemme Cain

Stephen Colbert ber folk i South Carolinas primærvalg om å stemme på ham selv gjennom å stemme på Herman Cain.

I kveld holder delstaten sitt nominasjonsvalg, der fire republikanere kjemper mer og mer innbitt om å bli partiets presidentkandidat mot president Barack Obama i november.

Trakk seg etter beskyldninger

Fredag kom Colbert hjem til Charleston og holdt sin satiriske kampanje der han ber folk om å stemme på Cain. Cain avsluttet sin kampanje i desember, etter beskyldninger om seksuell trakassering og utroskap.

Han står likevel på stemmeseddelen i lørdagens primærvalg, og den tidligere pizzakongen er ikke helt ute av amerikansk politikk. Etter Obamas tale om rikets tilstand 24. januar, er det Cain som skal gi Tea Party-bevegelsens svar på presidentens tale.

Colbert kom rullende inn på området til College of Charleston med en stor buss med bilde av Cain.

Har et viktig budskap

– Alle som kjenner meg vet at jeg i flere dager har trodd på budskapet til Herman Cein. Jeg vil at dere skal stemme på Cain, for Cain er meg, sa Colbert. I videoen øverst i saken kan du også se Colberts satiriske TV-reklame, der han kaller seg Herman Cain.

Midt i morsomhetene til Colbert har han et viktig poeng om veksten til såkalte PAC-er. En Political Action Committee (PAC) er grupper med stor makt i amerikansk politikk, og bruker mange penger på negative reklamer om kandidatene de ikke støtter - som for eksempel den mye omtalte filmen om Mitt Romneys tid i Bain Capital.

PAC-ene er offisielt - og legalt - uavhengige fra en enkelt kandidat. En høyesterettsbeslutning fra 2010 tillater selskaper og foreninger å samle uendelig mye penger som kan brukes på reklamer med mål om å få folket til å stemme - eller ikke stemme - på en kandidat.

– Da de sto overfor den tragiske mangelen på innflytelse som selskaper har hos myndighetene våre, bestemte fem ikke-folkevalgte dommere i høyesterett at selskaper har en grunnlovsfestet rett til å bruke så mye penger de bare vil på politisk reklame, sa Colbert.

I ryggen hadde TV-komikeren et gospelkor som iblant istemte «Selskaper er mennesker» - et uttrykk som har blitt berømt etter at Romney først brukte det (som man kan se i filmen om hans tid i Bain Capital).

Stephen Colbert og Herman Cain

Stephen Colbert og Herman Cain - to menn, én stemme.

Foto: JASON REED / Reuters

Støttes ikke av Demokratene

Colberts satirekampanje får kanskje latteren frem hos studentene, men ikke hos Demokratene i South Carolina. Primærvalget i South Carolina er åpent, og betyr at både demokrater og uavhengige kan være med og stemme hos Republikanerne. Demokratene har derfor sendt ut en e-post der partiet understreker at det ikke oppfordrer folk om å stemme i Republikanernes primærvalg.

PAC-en som støtter Colbert, «Americans for a Better Tomorrow, Tomorrow», har brukt 90.000 dollar på reklame i South Carolina. En uavhengig måling viser at sju prosent av velgere med republikanersympatier ville stemt på Colbert dersom navnet hans sto på stemmeseddelen.

Etter at Colbert ba alle om å delta i Republikanernes åpne primærvalg, ble det satt i gang en kampanje med mål om å få folk til å stemme på Cain.

For Demokratene er dette ingen ting å le av. For ved å stemme på Colbert gjennom å stemme på Cain kan Republikanerne få tak i Demokratenes viktige kontakter og e-postlister.

Dessuten håper Demokratene at deres velgere skal møte opp og gi sin stemme til president Obama i deres eget primærvalg i South Carolina 28. januar. Å stemme i begge partienes primærvalg er ikke lov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt