Hopp til innhold

Hyllet IS på Facebook under massakre

Den kvinnelige skytteren som deltok i massakren i San Bernardino i California, Tashfeen Malik, sverget troskap til IS mens massakren pågikk, ifølge amerikanske etterforskere. FBI bekrefter at massemordet nå etterforskes som et terrorangrep.

CALIFORNIA-SHOOTING/ The remains of a SUV involved in the Wednesdays attack is shown in San Bernardino, California

FLUKTBILEN: Bilen som Tashfeen Malik og Syed Rizwan Farook brukte etter å ha drept 14 mennesker i San Bernardino onsdag, ble gjennomhullet av kuler fra politiet.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Malik skal ha postet innlegg på Facebook der hun lovet troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Ifølge nyhetsbyrået AP skal kvinnen ha slettet meldingene før angrepet fant sted. CNN, derimot, skriver at Tashfeen Malik skal ha publisert meldingene mens massakren pågikk.

Sent fredag kveld bekreftet en talsperson for Facebook overfor AP at Tashfeen Malik postet IS-hyllesten under en alias-konto klokken 11 lokal tid onsdag.

Det var omtrent da de første nødsamtalene kom inn, og etter at paret skal ha stormet inn i et senter for handikappede og åpnet ild.

Ifølge CNBC skal Facebook ha fjernet Tashfeen Maliks profil på grunn av det de anså som brudd på Facebooks etiske standarder, melder Reuters fredag kveld.

Dette er blitt en terroretterforskning sier FBI

FBI: – Etterforskes som terror

AFP, CNN, Reuters og The New York Times siterer alle anonyme kilder, som viser til de sterke IS-sympatiene som den kvinnelige massemorderen skal ha uttrykt på sosiale medier.

Likevel mener politiet det er lite trolig at paret fikk instruksjoner om å utføre massakren, eller at de hadde tilknytning til IS eller andre militante islamistgrupper. Politiet mener paret mest sannsynligt var selvradikaliserte, men inspirert av IS-ideologien.

Under en pressekonferanse sent fredag kveld bekrefter FBIs nestkommanderende i Los Angeles, David Bowdich, at massakren nå etterforskes som et terrorangrep.

– På bakgrunn av den informasjon og de fakta vi har fått kjennskap til, etterforsker vi nå disse forferdelige hendelsene som en terrorhandling, sier Bowdich.

Laster Twitter-innhold

IS-byrå: – Sympatisører står bak

Det halvoffisielle nyhetsbyrået til ekstremistgruppa IS, Aamaq, hevder at det var IS-sympatisører som sto bak massedrapet i California onsdag.

Det samme nyhetsbyrået var også først ute med å melde at det var IS som sto bak terroraksjonen mot et russisk passasjerfly på Sinaihalvøya tidligere i år.

Etterforskningskilder i USA sier at det ikke er funnet noen beviser for at ekteparet som sto bak massedrapet i California, hadde tilknytning til IS eller andre militante islamistgrupper.

Laster Twitter-innhold

Facebook-konto i annet navn

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal Malik ha uttrykt beundring for den ekstremistiske gruppens leder, men at det ikke fantes tegn på at en person tilknyttet IS skal ha kommunisert tilbake til henne. Det skal heller ikke være tegn på noen operative instrukser.

CNN viser til tre anonyme sikkerhetskilder som opplyser at den pakistanskfødte 27-åringen skal ha skrevet meldingene på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier etterforskningskilder at onsdagens angrep kan ha vært inspirert av IS, men at det ikke foreligger bevis for at IS eller en annen organisert gruppe ga direkte ordre om angrepet.

Politiet gransker opplysninger om en krangel som Syed Rizwan Farook angivelig hadde med en arbeidskollega som skal ha kommet med nedsettende kommentarer om islam.

Laster Twitter-innhold

Slettet harddisker

Før ekteparet la ut på drapstoktet skal de ha ødelagt harddisker og andre elektroniske gjenstander. Det skal ha styrket politiets teori om at angrepet var planlagt.

Massemorderne skal ikke ha etterlatt seg noe manifest som kan forklare nedslaktingen. To relativt nye mobiltelefoner ble funnet knust i en søppelkasse i nærheten av åstedet, opplyser polititjenestemenn.

Ifølge amerikanske medier skal Syed Rizwan Farook har vært i kontakt med islamister, som er i FBIs søkelys.

Ingenting tydet imidlertid på at Syed Rizwan Farook, som skjøt og drepte 14 mennesker i California, var en militant islamist.

– Vi så aldri noe som tydet på at han var radikalisert, sier imamen Mahmood Nadvi i Dar Al Uloom Al Islamiyah-moskeen i San Bernardino, melder AFP.

Amatørvideo hentet fra Youtube som viser evakuering av skolen i San Bernardino.

Leverte datter før massakren

Sammen med ektemannen Syed Rizwan Farook skjøt og drepte Tashfeen Malik 14 mennesker i San Bernardino i California onsdag. I tillegg ble 21 personer skadd.

Før massakeren skal paret ha levert sin seks måneder gamle datter til barnets bestemor, ifølge Los Angeles Times.

Ekteparet ble skutt og drept under en storstilt politiaksjon etter massakren.

– Gir ingen mening

Farook-familiens advokat David S. Chesley beskriver massakren som meningsløs.

– Det gir ingen mening at disse to skal ha vært i stand til å opptre som en slags Bonnie og Clyde. Det virker bare latterlig, sier Chesley til CNN. Advokat Mohammad Abuershaid sier at de røde varsellampene aldri ringte på bakgrunn av parets tidligere atferd.

Gasser Shehata (42) gikk samme moske som Farook.

– Det er vanskelig å tro at han gjorde dette i islams navn. Han var rolig, tilbaketrukket og reservert, forteller Shehata.

CALIFORNIA-SHOOTING/ An attendee reflects on the tragedy of Wednesday's attack during a candlelight vigil in San Bernardino
Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Politimann: – Et blodbad

Politiløytnant Mike Madden var en av de første offiserene som gikk inn på åstedet for den ufattelige massakren. Han beskriver scenene som uvirkelige.

– Det var et blodbad. Scenene var ubeskrivelige, overveldende. Lukten av krutt, blod og brann. Lyden av skadde mennesker, sprinkleranlegg som pumpet ut vann og utløste brannalarmer. Alt i et rom med et juletre og dekorasjoner på hvert bord, forteller Madden til BBC News.

California-angrep
Foto: MARIO ANZUONI / Reuters/NTB Scanpix

Rent rulleblad

Syed Rizwan Faroo hadde ikke kriminelt rulleblad og var ikke under gransking av lokale eller føderale politimyndigheter før angrepene.

Tashfeen Malik, som er av pakistansk opprinnelse, skal ha blitt kjent med ektemannen via internett i 2013. Sayed Farook i Saudi-Arabia. Malik kom til USA i 2014 og giftet seg senere med Farook.

Farook tidvis gikk alene til skytebaner, og han kjøpte betydelige mengder ammunisjon.

US-CRIME-SHOOTING

MASSAKREN I SAN BERNARDINO: Store mengder ammunisjon ble funnet etter at de to mistenkte gjerningspersonene ble drept.

Foto: - / Afp

Venner forstår ingenting

Venner av 28-åringen forteller om en mann som ofte smilte og som hadde en levende interesse for restaurering av gamle biler.

At paret også hadde huset fullt av våpen, ammunisjon og hjemmelagde rørbomber kom som et sjokk på alle.

– Jeg er sjokkert over at noe slikt kan skje, sier Khan, som nekter for at svogeren var noen ytterliggående muslim, sier Tashfeen Maliks bror, Farhan Khan.

Laster Twitter-innhold

Flittig gjest i moskeen

23 år gamle Nizaam Ali traff ofte Syed Rizwan Farook i moskeen og forteller at 28-åringen var en flittig gjest der. De siste tre ukene før massedrapet, var han imidlertid ikke å se.

– Han pleide å komme to-tre ganger i uka, vanligvis i lunsjpausen i 13-tida. Vi ba sammen, forteller han.

– Dette var en suksessrik person, med en god jobb, en god inntekt, en kone og familie. Han manglet ingenting i livet. Jeg så henne et par ganger, men møtte henne aldri. Hun var dekket fra topp til tå i svart, forteller Ali, ifølge CNN.

CALIFORNIA-SHOOTING/ FBI and police investigators examine evidence at the scene of the investigation around the area of the SUV vehicle where two suspects were shot by police following a mass shooting in San Bernardino
Foto: MIKE BLAKE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt