CNN: Gresk kystvakt stanset mulige Paris-angripere

To medlemmer av den samme terrorcellen som angrep Paris i november, ble stanset av Hellas' kystvakt da de forsøkte å ta seg til Europa fra Tyrkia, og dermed forhindret fra å delta i angrepet, ifølge dokumenter CNN har fått tilgang til.

Fotballsupportere utenfor Stade de France

Fotballsupportere utenfor Stade de France etter terrorangrepene i Paris 14. november.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Algeriske Adel Haddadi og pakistanske Muhammad Usman reiste ifølge CNN sammen med titalls flyktninger i en båt fra Izmir i Tyrkia til Hellas tidlig i oktober i fjor.

Blomster ved Bataclan

Blomster ved konsertstedet Bataclan, som også ble angrepet 14. november.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE / Afp

Etterforskerne mener Haddadi og Usman var del av samme terrorcelle som Ahmad al-Mohammad og Mohamad al-Mahmoud, som sprengte seg selv utenfor Stade de France 14. november, ifølge den amerikanske kringkasteren.

Al-Mohammad og al-Mahmoud slapp gjennom grensekontrollen, men Haddadi og Usman pågrepet med falske syriske pass av greske myndigheter. I Hellas satt de fengslet til slutten av måneden.

Skulle møtes på flyktningmottak

Dagen for angrepene i Paris hadde de to kommet seg videre til Østerrike. Der registrerte de seg som flyktninger.

10. desember ble de pågrepet etter at franske etterforskere oppdaget at de to mennene hadde reist via den greske øya Leros samtidig som al-Mohammad og al-Mahmoud, skriver Le Parisien.

Laster kart, vennligst vent...

Adel Haddadi og Muhammad Usmans reiserute fra Raqqa til Salzburg, ifølge CNNs kilder.

Dagen for pågripelsen hadde de ifølge CNN avtalt å møte et tredje medlem av terrocellen – Abid Tabouni – i Salzburg. Da østerrisk politi slo til mot flyktningmottaket, fant de Haddadi og Usman, samt Tabounis mobiltelefon. På telefonen fant de et bilde av Tabouni tatt bare 30 minutter før pågripelsen, ifølge etterforskningsdokumentene.

Etterforskerne tror de tre skulle utføre nye angrep for ekstremistgruppen IS. Tabouni ble pågrepet i juli i år, opplyser politikilder til CNN og AFP.

– Visste ikke hva de skulle

Le Petit Cambodge

Utestedet Le Petit Cambodge dagen etter angrepene i Paris.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Politiet tok beslag i mennenes mobiltelefoner, og pågripelsene har dermed gitt etterforskerne detaljert innsikt i hvordan medlemmene i terrorcellen kommuniserte i forkant av Paris-angrepene, og i hvordan de fikk instrukser fra andre IS-medlemmer.

Ifølge CNN fikk de overført penger underveis, men aldri mer enn de trengte for å nå sitt neste reisemål. De fikk også innstrukser underveis, uten å få innsikt i målet for reisen. Haddadi har selv forklart i avhør at han ikke visste hvilket oppdrag som ventet ham – kun at han var sendt til Frankrike for å «gjøre noe for Gud».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt