George Clooney-gruppe hevder å ha avslørt massegraver i Sudan

Satellittbilder som skuespillerens organisasjon Satellite Sentinel Project har analysert, avslører det som skal være massegraver i Sudan.

Massegraver i Sudan

Dette satellittbildet viser angivelig hauger av døde mennesker i Sør-Kordofan i Sudan.

Foto: DigitalGlobe / Ap

Gruppen presenterte torsdag en rapport hvor de hevder å ha avdekket systematiske massedrap på sivile i Kadugli i den nordsudanske delstaten Sør-Kordofan på grensen til Sør-Sudan.

Basert på øyenvitneskildringer og satelittbilder fra selskapet DigitalGlobe har Satelite Sentinel Project pekt ut massegravene hvor det angivelig er stablet hauger av drepte sivile, melder AFP.

Ifølge øyenvitnene skal væpnede styrker fra Nord-Sudan og militsgrupper ha gått fra hus til hus i området på jakt etter sivile som er mistenkt for å støtte Det sudanske folks frigjøringshær (SPLA).

Aktivister sier hæren og myndighetene er i ferd med å gjennomføre etnisk rensing rettet mot Nuba-folket som i mange år sloss sammen med SPLA mot myndighetene i Khartoum.

Plastpakkede lik

I rapporten er det skildringer av de 26 meter lange og fem meter brede massegravene som ligger sør for Kadugli.

En gul gravemaskin har gjort gravene i stand og grønne lastebiler skal ha kommet kjørende med lass på hundre lik av gangen som er dumpet i gravene.

Etter at regjeringsstyrkene tok livet av de opposisjonelle, skal de ha pakket likene inn i plast og stablet dem oppå hverandre på markedsplassen i byen. Ett av satelittbildene viser angivelig det som er mengder av plastpakkede lik.

Angivelige massegraver i Sudan

Dette satellittbildet viser angivelig tre 26 meter lange massegraver hvor hundrevis av lik ligger dumpet.

Foto: DigitalGlobe / Ap

Et annet bilde viser angivelig tre massegraver utenfor byen. Gravene ligger på et sted hvor internasjonale observatører ikke har fått tilgang.

Ber FN reise hjem

Nord-Sudan har nektet å gi etter for press om å forlenge mandatet til UNMIS, FNs fredsbevarende styrke som har overvåket fredsavtalen mellom nord og sør siden borgerkrigen tok slutt i 2005.

FN-styrkens mandat tok ifølge avtalen slutt samtidig som Sør-Sudan ble en selvstendig stat 9. juli .

– Vi kommer ikke til å akseptere at styrken blir etter at Sør-Sudan erklærer seg uavhengig, sier talsmann for regjeringen i Khartoum, Rabie Abdelati.

En gruppe etiopiske FN-soldater har fått tillatelse til å patruljere det konfliktfylte Abyei-området i Sør-Kordofan i tiden framover, men kun som observatører..

Det er nettopp i dette området Satelite Sentinel nå mener å ha avdekket massedrapene.

Anti-folkemord paparazzi

Satellite Sentinel Project er et samarbeidsprosjekt mellom FNs operative satelittprogram, Harvard-universitetet og Enough-prosjektet og ble oppretter ved nyttår.

Den amerikanske skuespilleren George Clooney har bidratt økonomisk og samlet inn støtte fra sine stjernekolleger i Hollywood. Det var også Clooney som sammen med menneskerettighetsaktivisten og Enough-grunnleggeren John Prendergast hadde ideen til prosjektet.

– Hvorfor kan vi ikke lage et opplegg hvor vi sender satellitter over Sør-Sudan og lar folk få se hva som skjer, sa Clooney under et besøk i Sør-Sudan i oktober i fjor, ifølge Time Magazine.

Gruppen har leid inn private satellittselskaper til å fotografere landområder i Sudan for på den måten å kunne overvåke og avdekke overgrep mot sivilbefolkningen.

– Vi er anti-folkemord paparazzier, sier Clooney til Time.

SISTE NYTT

Siste nytt