NRK Meny
Normal

Clinton: USA vil forsvare Sør-Korea

USA og Sør-Korea øker beredskapen på halvøya etter at Nord-Korea advarte om at de kan bryte våpenhvilen fra 1953. Landet truer nå med at de kan angripe Sør-Korea.

En sørkoreansk marinesoldat overvåker grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea 28. mai.

En sørkoreansk marinesoldat overvåker grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea 28. mai.

Foto: BYUN YEONG-WOOK / AFP

Sør-Koreas forsvarsdepartement sier de følger nøye med på grensene til lands og til vanns etter den kommunistiske nabostaten i nord meldte at de fra nå av ikke kommer til å ta hensyn til våpenhvilen som ble signert for å avslutte Korea-krigen.

Les: Obama truar Nord-Korea
Les: - Nord-Korea frykter USA-invasjon

Spenningen mellom landene har økt etter at Nord-Korea prøvesprengte en atombombe mandag. Det er antatt at den var fire ganger kraftigere enn den som ble detonert i 2006.

Les: Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

Atombomben ble fulgt opp med en prøveoppskyting av fem kortdistanseraketter.

- Vi opprettholder en stram forsvarslinje for å motstå de nordkoreanske militære provokasjoner sa Won Tae-Jae som er talsmann for forsvarsdepartementet.

- Militæret vil ta alle provokative handlinger alvorlig, la han til.

- Bundet til å forsvare Sør-Korea og Japan

Hillary Clinton

Hillary Clinton.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

USA la onsdag vekt på at de kommer til å forsvare Sør-Korea og Japan, uansett.

- Jeg vil understreke at USA har, og alltid vil være bundet til å forsvare Sør-Korea og Japan, sa utenriksminister Hillary Clinton.

Nord-Korea sier at deres nye mer aggressive holdning er et resultat av at Sør-Korea har blitt med i det amerikanske ikkespredningsprogrammet av masseødeleggelsesvåpen. ( Proliferation Security Initiative ).

Dette kan bety at Sør-Korea kan stoppe og undersøke skip, men landet hevder at nordkoreanske skip fremdeles kan krysse grensen, etter en avtale fra 2005.

- Sterk militær respons

Nord-Korea velger likevel å se på nabolandets involvering i programmet som en krigshandling. Derfor ser de nå bort fra fredsavtalen.

- Enhver lille fiendtlige handling mot vår republikk, inkludert å stoppe og undersøke våre fredfulle fartøyer, vil bli besvart med en sterk militær respons, advarer militæret.

Det hvite hus sier det er femte gang på 15 år at Nord-Korea truer med å rive i stykker fredsavtalen.

- Vi er absolutt bekymret og tar enhver trussel alvorlig. Men min mening er at de forsøker å øke oppmerksomheten rundt seg selv ved å rasle med knivene, blåse seg opp og komme med trusler, sa talsmann for Det hvite hus Robert Gibbs.

Diskuterer sanksjoner

Professor Kim Young-Hyun ved Dongguk-universitetet i Seoul tror Nord-Korea vil følge opp de siste dagenes handlinger med å skyte opp flere raketter, eller ved å fange sørkoreanske fiskere ved grensa.

- Vi er nå vitne til en ”hvem-blunker-først-lek”, sa Kim til nyhetsbyrået AFP.

Sørkoreanske skolebarn setter på seg gassmasker i en øvelse som skal forberede dem på et angrep.

Sørkoreanske skolebarn i Seoul setter på seg gassmasker i en øvelse som skal forberede dem på et angrep.

Foto: Ahn Young-joon / AP

De fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet og Japan og Sør-Korea er nå i begynnende diskusjoner om hva slags sanksjoner de muligens vil innføre mot Nord-Korea.

Flere års diplomatisk arbeid så ut til å gi belønning i 2007 da Nord-Korea la ned atomanlegget i Youngbyon. I fjor strøk USA landet på sin svarteliste over land som driver med terror.

Les: – Nord-Korea restartet atomanlegg

Japans statsminister Taro Aso oppfordrer USA nå til å få Nord-Korea tilbake på listen.

- Nord-Korea forsøkte, men feilet

Flere eksperter tror Nord-Korea ennå har en lang vei å gå før de kan presentere en rakettdrevet atombombe.

Amerikaneren Jeffrey Park hevder den siste atombomben antakeligvis var mindre effektiv enn Nord-Korea hadde håpet. Han er leder ved Yales' institutt for biosfæriske studier, og er ekspert på seismikk.

Han sier de seismiske dataene tyder på at bomben var på fire kilotonn. Det er betraktelig større enn bomben fra 2006, men langt unna en Hiroshima-bombe, som var på mellom 12 og 20 kilotonn.

- Mest sannsynlig betyr nok dette at Nord-Korea forsøkte, men feilet i å få en atombombe til å detonere på korrekt måte, skrev Park på nettsiden Bulletin of the Atomic Scientists .

Kilotonn er en måleenhet for sprengkraft og tilsvarer 1.000 tonn TNT. USA har bomber på 50 megatonn. Det tilsvarer 50 millioner tonn TNT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt