Clinton: Truslene mot Nord-Korea er farlige

Tidligere utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton sier det er farlig og korttenkt av USA å true med å starte en krig på Koreahalvøya.

Hillary Clinton

CLINTON: Hillary Clinton er kritisk til president Donald Trump sine utspill overfor Nord-Korea.

Foto: Handout / Reuters

– Det er ingen grunn til at vi skal være krigerske og aggressive, sa Clinton under et arrangement i Sør-Koreas hovedstad Seoul osdag.

De siste dagene har ordkrigen mellom USA og Nord-Korea nok en gang tilspisset seg. Det kan bryte ut en atomkrig når som helst, hevder Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong.

– Å yppe med Kim Jong-un gir ham glede, sa Clinton uten å nevne president Donald Trumps navn.

Den tidligere utenriksministeren sa også at Trumps twittermeldinger gjør det vanskelig å legge til rette for forhandlinger med Nord-Korea, og at Washington bør begynne å jobbe mot dialog.

Ordkrig

I ordkrigen har Trump blant annet fyrt av utsagn som at Kim Jong-un er en «liten rakettmann» ute på et selvmordsoppdrag. Nord-Korea på sin side har svart med å kalle Trump mentalt forstyrret.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA og nordkoreanske propagandaaviser er kjent for en aggressiv og konfronterende tone, der både statsledere og organisasjoner får passene sine påskrevet i lite flatterende ordelag.

Trump og Kim

TØFFE MED HVERANDRE: President Donald Trump og Kim Jong-un har en tøff tone med hverandre.

Foto: Mandel Ngan Ed Jones / AFP

At USA og Nord-Korea bruker sterke ord mot hverandre er ikke oppsiktsvekkende. Det har de gjort med vekslende styrke helt siden Koreakrigen fikk sin våpenhvile i juli 1953, men de siste månedene har temperaturen steget.

Det er åpenbart at både Trump og Kim må spisse retorikken for å vise styrke på hjemmebane.

At nordkoreanske ledere har truet med utryddelse, er vi vant med. At en amerikansk president har lagt seg på det samme nivået er en ny utvikling.

– Kritisk punkt

Mandag kveld sa Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong på et møte i Generalforsamlingen i FNs nedrustningskomité at situasjonen på Korea-halvøya har «nådd et kritisk punkt og at en atomkrig kan bryte ut hvert øyeblikk».

Ifølge Kim er Nord-Korea det eneste landet i verden som har blitt utsatt for en så ekstrem og direkte atomtrussel fra USA siden 70-tallet. Nord-Korea har rett til å ha atomvåpen i selvforsvar, sa han.

Mandag ble det kjent at Russland og president Vladimir Putin vil svekke sine økonomiske og vitenskapelige, samt andre bindinger til Nord-Korea, i tråd med FNs sanksjoner mot landet. Også EU kunngjorde at unionen ville iverksette nye sanksjoner mot Pyongyang.

Samme dag innledet USA og Sør-Korea en årlig, ti dagers felles militærøvelse utenfor kysten av Koreahalvøya.

Konserten til ære for Nord-Koreas grunnlegger ble avsluttet med en oppsiktsvekkende video.

SKRYTEVIDEO: Nord-Korea liker å true med ild og dommedag i sine propagandavideoer. Denne ble presentert i forbindelse med en konsert til ære for Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung i april i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt