NRK Meny
Normal

Clinton: Høyre-konspirasjonen lever

USAs tidligere president Bill Clinton mener at den ekstreme høyresidens konspirasjoner fremdeles tar plass i politikken.

Bill Clinton og Barack Obama

To presidenter: Bill Clinton og Barack Obama.

Foto: Charles Dharapak / AP

I et intervju på NBCs «Meet the Press» ble Clinton spurt om uttrykket hans kone, Hillary Clinton, kom opp med: «the vast right-wing conspiracy».

– Finnes den fremdeles?

– Det kan du vedde på at den gjør. Den er ikke like sterk som den har vært, for Amerika har forandret seg, men den er like giftig som før, svarte Clinton programleder David Gregory.

– Akkurat som da jeg ble kalt morder

– Det jeg mener er at de sier ting om president Barack Obama, akkurat som da de kalte meg en morder og så videre, sa Clinton.

Svaret til Clinton henspiller på konspirasjonsteoriene som dukket opp etter at Vince Foster, en ansatt i Det hvite hus, tok sitt eget liv i 1993, skriver CNN . Da var Clinton president.

Foster ble funnet død, skutt i munnen, i en park i delstaten Virginia. På grunn av konspirasjonsteoriene om hva som egentlig skedde med Foster, har flere instanser etterforsket dødsfallet.

– Dårlig for USA og dårlig for Republikanerne

– Det er ikke spesielt heldig hverken for Republikanerne eller landet vårt det som skjer nå.

Bill Clinton

Høyreekstremismen er ikke heldig for noen, mener Bill Clinton.

Foto: CHIP EAST / REUTERS

– De kan skade president Obama, de kan knekke ham i meningsmålingene og de kan styrke opposisjonen. Men grunnleggende har Obama og hans stab et positivt program for USA.

Ifølge Clinton trenger USA nå et troverdig debatt om hva som er den riktige balansen mellom ekspansjon av økonomien og mindre underskudd i statsbudsjettet. Og USA trenger en troverdig debatt om hvordan landet best skal få til en helsereform som vil gagne alle.

«Heldig» at våpen-lobbyen ikke er rørt

Clinton ble også spurt om han bekymrer seg for om mellomvalget i 2010 vil ligne det som skjedde i hans egen første periode som president i 1994, at Republikanerne får kontroll over både Representantenes hus og Senatet i Kongressen.

– Det kommer rett og slett ikke til å skje, sa Clinton. Og han la til:

– USA er i dag mer mangfoldig enn da, og folk er mer interessert i positiv handling. Dessuten hadde Republikanerne kontroll over Kongressen i mange år under president George W. Bush, og alle vet hvor dårlig det gikk da.

Og Clinton mener Demokratene i dag har et fortrinn han selv ikke hadde, nemlig at de ikke har gått i strupen på våpen-lobbyen slik han gjorde som president.

– Men uansett hva som skjer, er jeg sikker på at presidenten vår klarer å håndtere det, sa Clinton til NBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt