Hillary Clinton: Dette sender et signal til alle maktkåte ledere

Pågripelsen av Laurent Gbagbo i Elfenbenskysten er et signal om at alle ledere som klamrer seg til makten rundt om i verden, til slutt må ta konsekvensene, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Video Hillary Clinton

– Å overse et fritt folks vilje, vil bety at det kommer konsekvenser, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton om det som har skjedd i Elfenbenskysten. Klikk på bildet for å se video.

Utenriksministeren måtte uttale seg om Jemen, Libya og Elfenbenskysten etter å ha møtt Finlands utenriksminister i Washington i dag. Mens Clinton var i møte ble Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo pågrepet av soldater lojale overfor hans rival Alassane Ouattarra.

– Et signal til alle diktatorer og tyranner

Ifølge Clinton sender pågripelsen av Gbagbo «et sterkt signal til alle diktatorer og tyranner i hele området om at de ikke kan overse folkets vilje».

Gbagbo har brukt store deler av livet sitt til å kjempe for innføring av demokrati og politisk frihet i Elfenbenskysten. Derfor kan det synes som et paradoks at det nettopp er Gbagbo som blir presidenten som nektet å gå.

Clinton roste den franske regjeringen og det franske folket og andre medlemmer av det internasjonale samfunnet som har vært med i arbeidet for å sikre sivilbefolkningen i Elfenbenskysten. Men hun advarer samtidig:

– Nå begynner det vanskelig arbeidet.

USA ser frem til å samarbeide med den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i november i fjor, Ouattara. Han har en stor oppgave foran seg for å samle og forsone folket i landet. Samtidig må han få fart på økonomien og bygge opp landet nesten fra grunnen av.

Video: – Må kontrollere tilhengerne sine

Video Morten Bøås

- Alassane må kontrollere tilhengerne sine også, sier FAFO-forsker Morten Bøås. Klikk på bildet for å se video.

Ber om besinnelse og ro

Gbagbo har siden valget nektet å gå av som president, selv om blant annet observatører fra FN har pekt på Ouattara som vinner.

Hendelsene etterpå har fått borgerkrigen til å blusse opp igjen. Over 1000 mennesker har blitt drept og 1 million mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Da Clinton møtte pressen etter møtet med Finlands utenriksminister, sa hun at hun nå oppfordret alle ivorianere om å beholde roen og starte gjenoppbyggingen av et fredelig samfunn.

SISTE NYTT

Siste nytt