Normal

Clinton-venn vant guvernørvalg

Demokraten Terry McAuliffe overtar som guvernør i Virginia, etter å ha vunnet en knepen seier over den konservative republikaneren Ken Cuccinelli.

Terry McAuliffe

Terry McAuliffe ligger an til å få 48 prosent av stemmene, mot 45 prosent for hans motstander.

Foto: Drew Angerer/Getty Images / AFP

Valget i Virginia var på forhånd regnet som det mest spennende av tirsdagens forskjellige guvernør- og borgermestervalg i USA.

Bill Clinton (t.v.) og Terry McCauliffe

Hvit i håret, men fortsatt med talegavene i behold: Tidligere president Bill Clinton (t.v.) holder en tale for sin venn Terry McCauliffe (t.h.) under et valgmøte i Norfolk i Virginia 28. oktober.

Foto: Jason Hirschfeld / AP
Ken Cuccinelli

Ken Cuccinelli har markert seg som den mest konservative guvernørkandidaten i Virginia på mange tiår.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / AFP

Virginia har tradisjonelt vært en republikansk delstat og McAuliffes seier kan være et tidsskille som vil få følger for utfallet av presidentvalget i 2016.

56 år gamle Terry McAuliffe er en tidligere formann for det demokratiske partiet, men er mest kjent for sin rolle som pengeinnsamler for president Clinton.

Det var blant annet nettopp McAuliffe som kom opp med ordningen der store bidragsytere til Clintons valgkamp fikk sove en natt i Lincolns soverom i Det hvite hus.

McAuliffe sto også bak den ulovlige innsamlingen av valgkampmidler fra utenlandske givere til Clinton, penger som senere måtte betales tilbake.

Tea Party-kandidat

Den tapende republikanske kandidaten, Ken Cuccinelli var en den såkalte Tea Party-bevegelsens yndlinger.

Han vil bare tillate abort i saker der morens liv er i fare og han vil gjøre det vanskeligere å få innvilget skilsmisse.

Han har også vært en varm tilhenger av retten til å bære våpen, og har prøvd å innføre regler om vil tillate arbeidsgivere å si opp ansatte som snakker spansk på jobben.

«Folkeavstemning om Obamacare»

Som statsadvokat i Virginia var Cuccinelli i 2010 den første som gikk til søksmål mot helsereformen som er kjent som «Obamacare».

Begge kandidatene gjorde derfor helsereformen til en viktig sak i valgkampen.

Seieren til McAuliffe vil derfor bli oppfattet som en støtte til helsereformen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt