NRK Meny
Normal

Clinton vant Indiana - Obama tok North Carolina

Hillary Clinton vant nominasjonsvalget i Indiana med knappe 2 prosentpoeng og tapte i North Carolina. Det kan bety kroken på døra for presidentambisjonene.

Hillary Clinton med ektemannen Bill og datteren Chelsea under takketalen i Indianapolis, Indiania
Foto: JOE RAEDLE / AFP

2 prosentpoeng er ikke den storseieren Clinton trengte og Barack Obama styrker seg i tvekampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Da 59 prosent av stemmene var opptalt, ledet Hillary Clinton med 10 prosent .

Men det var før store valgdistrikter - hvor befolkningssammensetningen teller til Obamas fordel - ikke var talt opp. Og da stemmene fra disse områdene raste inn, forandret stemmetallene seg.

Når 100 prosent av stemmene er talt opp, skilte kun 2 prosentpoeng. 51 prosent mot 49 prosent.

72 delegater skal fordeles mellom kandidatene fra Indiana. Men den svært knappe seieren gjør at hun ikke gjør et stort sprang i å kappe Obamas totale delegatledelse.

Clinton har hittil fått med seg 37 delegater, Obama 33. 2 gjenstår å fordele.

Nett-TV: Obama vant klart i North Carolina

Nett-TV: NRKs utenriksredaktør om valget

Vinner nok

I den andre delstaten som holdt valg, North Carolina, sikret Obama seg en komfortabel seier.

Barack og Michelle Obama etter seieren i North Carolina

Barck og Michelle Obama tar imot hyllesten etter seieren i North Carolina.

Foto: Jae C. Hong / AP

Når rundt 99 prosent av stemmene er talt opp, leder Obama med 56 mot 42 prosent. Dette betyr så langt at Obama har sikret seg 58 av de 115 delegatene som er på valg i delstaten. Hillary Clinton har hittil kapret 42 av dem. Resten gjenstår å fordele.

CNNs valganalytikere har regnet ut at selv om Clinton vinner de fem gjenværende delstatene med 70 prosent, vil hun uansett ikke ta igjen Obama på valgte delegater.

Se: Stillingen blant Demokratene

Eneste sikre redningen for Clinton nå, er at de 366 delegatene fra delstatene Florida og Michigan telles med og gi styrke til argumentet om at superdelegatene ikke bare kan ta hensyn til valgte delgater og det totale antall personstemmer. Blir ståa fremover den samme som etter nattens valg, har Obama styrket seg såpass mye at superdelegatene skal ha mye mot til å nekte ham nominasjonen.

Det forventes også at flere superdelegater nå vil erklære sin støtte til Obama i dagene fremover.

Strever med hvite

Selv om Obama fortsatte sin seiersgang, er bildet fortsatt ikke problemfritt.

40 prosent av de registerte velgerne i North Carolina er svarte. 90 prosent av dem stemte på Obama. Men tallene viser at han fortsatt har problemer med den viktige gruppen hvite arbeiderklasse-velgerne.

I Indiana stemte 65 prosent av dem på Hillary Clinton (34 prosent for Obama), i North Carolina plukker Clinton med seg 68 prosent av dem (Obama 26 prosent).

Mange av disse er såkalt Reagan-demokrater som har svingt over til Republikanerne ved de siste valgene - og som valgekspertene peker på at Demokratene er nødt til å vinne tilbake.

Lystpunktet for Obama-kampanjen er at han "vant" i alle aldersgrupper utenom de over 60 år.

6 av 10 av velgerne i Indiana oppgav økonomi som den viktigste valgsaken, og flertallet av disse gav sin stemme til Clinton. Samme velgermønsteret var å finne i North Carolina. Mens Obama scorer høyere hos velgere som sier at den økonomiske tilbakegangen ikke rammer dem.

Fornøyd strateg

Barack Obamas sjefsstrategist David Axelrod var svært fornøyd etter nattens resultater. Han mener å spore fremgang i forhold til den hvite velgermassen.

- Vi vinner frem blant de hvite under 65 år, og vi gjør det bedre og bedre for hver delstat. Jeg er sikker på at vi vil få med oss disse velgerne i november, og jeg tror dere overvurderer betydningen av nåværende stemmemønstre, sa David Axelrod til amerikansk media .

Han tror heller ikke om den harde nominasjonskampen vil skade demokratene i selve presidentvalget.

- I november kommer vi til å være et forent parti. Kampen har engasjert mange nye demokratiske velgere, også i dag var det rekordoppmøte i begge statene.

- USA har store økonomiske problemer, og John McCain tilbyr bare mer av den samme Bush-politikken som ingen tror hjelper. Det vil øke våre sjanser i november, sa Axelrod.

Valgtallene viser også at Obama forhold til den omstridte pastoren Jeremiah W. Wright ikke skadet ham så mye som fryktet.

Bombetrusler

Tre av Obamas kampanjekontorer i Indiana ble evakuert og gjennomsøkt etter at en person ringte inn bombetrusler til en TV-stasjon i Indiana i det velgere var i ferd med stemme i nominasjonsvalget.

Arbeiderne forlot kontorene Terre Haute, Vincennes og Evansville, men fortsatte å arbeide, sier Obama-talsmann Kevin Griffis.

Mandag ble ett av kontorene, i Vincennes, utsatt for hærverk. Også da ringte det inn en person og fortalte om vandaliseringen.

Demokratenes nominasjonsvalg, Indiana

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

51 prosent

38

Barack Obama

49 prosent

34

Delegater: 85

Superdelegater: 13

Valgte delegater: 72

Indiana

Primærvalg

6.mai

Demokratenes nominasjonsvalg i North Carolina

Navn

Prosent

Delegater

Barack Obama

56 prosent

67

Hillary Clinton

42 prosent

48

Delegater: 134

Superdelegater: 19

Valgte delegater: 115

North Carolina

Primærvalg

6.mai

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt