Clinton på overraskende besøk i Libya

USAs utenriksminister Hillary Clinton kom i dag på overraskende besøk til Libya. Amerikanerne ønsker å gå i allianse med libyerne om å knuse siste rest av de Gaddafi-lojale styrkene.

Clinton i Libya

Hillary Clinton blir møtt av libyske soldater i det hun ankommer Tripoli i ettermiddag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Clinton skal ha møtt ledere fra den nasjonale overgangsrådet (NTC), aktivister og ansatte ved den nylig gjenopprettede amerikanske ambassaden i Tripoli, melder nyhetsbyrået AFP.

– Skal fremme samarbeid med de sivile

Clinton var ventet å skulle annonsere nye planer for å fostre nære bånd mellom USA og Libya, inkludert amerikansk hjelp til skadde fra opprøret i Libya og gjenopprettelse av utvekslingsprogram for studenter.

Hun er det første regjeringsmedlemmet fra USA til å besøke Libya siden 2008. Tidligere i år har både Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Storbritannias statsminister David Cameron, Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og utenriksministre fra Storbritannia, Italia og Canada besøkt landet.

Les mer: – Cameron frigir over 5 milliarder Libya-midler

En talsmann fra det amerikanske utenriksdepartementet har fortalt at besøket er et forsøk på å fremme samarbeid med de libyske sivile når Natos militære oppdrag i landet trapper ned.

Hillary Clinton i møte med Libyas overgangsleder, Mustafa Abdel Jalil

Hillary Clinton møtte i ettermiddag lederen for Libyas overgangsråd, Mustafa Abdel Jalil.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Afp

– Hjelp til å utnytte oljerikdommen til det beste for alle

– Det er ikke kun for å snakke med libyske myndigheter om overgangsplanene deres, men også for å signalisere til det libyske folket at vi ønsker et normalt forhold som er basert på sivile forbindelser, sier talsmannen.

Les også: – Følger Gaddafi via satellitt
Les mer: USA nektar for at NATO jakter på Gaddafi

De ønsker å starte med å bistå med medisinsk utstyr til de tusener av skadde etter opprøret, og de skal også, ifølge talsmannen, være interessert i å hjelpe de verst stilte med å overføre dem til amerikanske spesialister i USA.

Amerikanerne ønsker å utvide utdanningsprogrammer for libyere som ønsker å studere i USA, og også utvide de engelskspråklige programmene i Libya - i tillegg til å sørge for jobber og opplæring til de skadde etter opprøret.

Ifølge talsmannen vil USA tilby pengehjelp til libyere som ønsker å utvikle de arkeologiske områdene øst i Libya, inkludert verdensarv-stedet i den gamle, greske byen Cyrene - som mulig vil øke interessen fra turister på besøk i Libya.

Han sa også at USA ønsker å gå i samtaler om hvordan Libya kan utnytte oljerikdommen til det beste for alle innbyggerne i landet.

Amerikanerne skal så langt ha brukt 135 millioner dollar i Libya, i overkant av 790 millioner kroner. Det skal være inkludert penger til humanitær assistanse, siden konflikten brøt ut i februar.

Les også: USA har brukt 4 milliarder i Libya

SISTE NYTT

Siste nytt