Hopp til innhold

Ingen hurrarop da Clinton kom på besøk

For første gang på 50 år får Burma besøk av en utenriksminister fra USA. Men innbyggerne i Burma var ikke interessert i å se Clinton.

Hillary Clinton hilser på Burmas utenriksminister

Hillary Clinton hilser på Burmas utenriksminister Myo Myint rett etter ankomsten onsdag. Hun ønsker å påvirke Burma til å bli mer åpent.

Foto: SAUL LOEB / Afp

USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom Burma onsdag. Det er første gang på et halvt århundre at noen fra USAs øverste rekker besøker landet.

Clinton ønsker å oppmuntre til endring i det militærdominerte landet. Hun vil ha samtaler med landets nye, militærstøttede ledelse, samt med opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Clintons besøk skapte lite oppmerksomhet i Burma, skriver Reuters. Det var ingen store folkemasser, ingen flagg og ingen velkomstrop. Naypyitaw, byen Clinton først dro til, viste i det hele tatt få tegn til forberedelser.

Dette står i stor kontrast til forberedelsene som allerede er i gang fordi Hviterusslands statsminister snart kommer på besøk til byen. Skilt og plakater er allerede hengt opp.

Krever at fanger settes fri

Ifølge AFP vil hun kreve at Burma setter alle politiske fanger fri. Aktivister anslår at det kan være mellom 500 og mer enn 1600 politiske fanger i landet.

Clinton vil bli i Burma i to dager.

Det siste året har Burma foretatt en rekke endringer. Blant annet har de sluppet fri opposisjonslederen Aung San Suu Kyi. Verdenssamfunnet er derfor optimistiske til utviklingen av den lukkede staten.

Tar opp kampen

Besøket ble varslet av president Barack Obama tidligere i måneden, og det blir av enkelte sett som et forsøk fra USAs side på å ta opp kampen mot Kina om innflytelse i regionen.

Sist en amerikansk utenriksminister besøkte Burma var da John Foster Dulles var der i 1955.

Sju år senere grep de militære makten i landet, som de helt opp i våre dager har styrt med hard hånd.

Hillary Clinton har ankommet Burma

Clinton er i dag på et historisk besøk i Burma. Hun vil snakke med politiske ledere og prøve å oppmuntre til endringer i landet.

Foto: POOL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.