Urix forklarer

Clinton og Trump favoritter i New York

Det er størrelsen det kommer an på. Den folkerike delstaten har mange landsmøtedelegater å fordele når både Demokratene og Republikanerne holder nominasjonsvalg i dag.

Trump og Clinton

Lederkandidatene øker trolig forspranget i dagens primærvalg i New York. Valglokalene stenger klokken 3 natt til onsdag norsk tid.

Foto: NTB/Scanpix

Mest spennende er kampen på republikansk side.

Men ikke om hvem som vinner - det blir Donald Trump.

Alle meningsmålinger viser at han har støtte fra godt over halvparten av de republikanske velgerne i sin hjemstat. Langt bak kommer Texas-senatoren Ted Cruz på 21 prosent og Ohio-guvernør John Kasich på 19.

Hos republikanerne handler alle beregninger om Donald Trumps muligheter til å sikre flertallet på 1.237 landsmøtedelegater og partiets nominasjon før landsmøtet i Cleveland i juli.

For å klare det må han vinne rundt 60 prosent av utsendingene i nominasjonsvalgene som fortsatt gjenstår. Han har 743 til nå, Ted Cruz har 543.

Kamp til siste delegat

I New York-valget kjemper kandidatene om 95 landsmøtedelegater. De fordeles etter finurlige regler som de færreste forstår noe av. Det er forholdstall som gjelder - bortsett fra når en av kandidatene får minst 50 prosent av stemmene i et valgdistrikt. Da får vinneren alt.

Spenningen knytter seg altså til om milliardæren Trump vil kunne stikke av med alle New Yorks 95 utsendinger i dagens primærvalg.

Gjør han det, øker han sine sjanser for å nå det magiske tallet på 1.237. Gjør han ikke det, øker motstandernes sjanser til å fremme en annen presidentkandidat på sommerens republikanske landsmøte.

Dødt løp nasjonalt

På demokratisk side viser de siste meningsmålingene dødt løp mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Men det gjelder bare på nasjonalt nivå og spiller egentlig ingen rolle. Det gjør heller ikke det faktum at Sanders har vunnet de siste sju nominasjonsvalgene.

For i kampen mellom de to handler alt om hvor mange landsmøtedelegater hver av dem får.

Og der ligger Clinton foran med 1.307 utsendinger mot de 1.094 som Sanders har vunnet til nå.

I dagens primærvalg i New York kjemper de om de 291 delegatene som skal representere delstaten på Demokratenes landsmøte i Philadelphia i slutten av juli.

Ingen av dem får alle, hos Demokratene er det ingen delstater der vinneren tar alt.

Hillary Clinton ligger foran med mer enn ti prosent på meningsmålingene og alle regner derfor med at hun kommer til å øke sitt forsprang til Bernie Sanders. Han vil heller ikke kunne dra fordel av sin popularitet blant uavhengige velgere. De kan nemlig ikke stemme i New Yorks primærvalg.

I tillegg til utsendingene hun har vunnet i nominasjonsvalgene har den tidligere førstedamen, senatoren og utenriksministeren støtte fra 469 såkalte "superdelegater" som møter uten bundet mandat. Senatoren fra Vermont har bare 31.

Den av kandidatene som får flertallet på 2,383 stemmer på landsmøtet blir Demokratenes presidentkandidat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt