Clinton og McCain – alt er som normalt

For ett år siden var det stor enighet i USA om at Hillary Clinton var soleklar favoritt blant demokratenes presidentkandidater. På republikansk side var John McCain i samme posisjon.

John McCain og Hillary Clinton
Foto: - / AFP

I mellomtiden har begge vært avskrevet, før de altså gikk seirende ut av nattens nominasjonsvalg i New Hampshire. Nå er alt ved det gamle.

Les også: Clinton og McCain vant i New Hampshire

Følg: Stillingen blant republikanerne

Følg: Stillingen blant demokratene

Feilmarginer

Tidligere denne uken ble det offentliggjort meningsmålinger der demokraten Barack Obama, som seilte i kraftig medvind etter seieren i Iowa i forrige uke, ledet med henholdsvis 10 og 13 prosentpoeng på hovedutfordreren Hillary Clinton.

Barack Obama (D)

I natt vant senator Hillary med 2 prosentpoeng over senator Barack, og ”eksperter” på amerikansk fjernsyn måtte bite i seg sine bombastiske Hillary-nekrologer fra de siste 48 timene. På CNN nærmest lo kommentatorer og analytikere av de særdeles villedende målingene de siste dagene og forsøkte å forklare det med at så mange velgere hadde bestemt seg i siste øyeblikk.

Hillary Clinton

Hillary Clinton takket New Hampshire for å ha funnet sin egen stemme.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Uansett: Det vil bli oppvask og i resten av valgkampen vil ”ekspertene” ta meningsmålingene med en mye større klype salt.

”Defining moment”

Ronald Reagan var teflon-presidenten - alt prellet av. Hillary Clinton har vært en slags teflon-kandidat: Hun har stått oppreist og vist styrke uansett angrep og politisk uvær.

Men forleden var hun tilsynelatende sliten og oppgitt. I det som kunne bli kalt et svakt øyeblikk innrømmet hun at alt ikke var like enkelt. Nå lurer valgkommentatorene på om denne sekvensen, som er blitt kjørt gjentatte ganger på TV, kan ha hatt betydning. Hun viste et menneskelig ansikt og snakket i et normalt stemmeleie, som de sa på CNN.

Nå er det ikke sikkert at denne ene sprekken i fasaden har hatt avgjørende betydning, men også Hillary takket i natt New Hampshires velgere for at de hadde hjulpet henne med å gjenfinne sin egen stemme.

Hillary Clinton (D)

Mindre Bill-ary

Amerikanske valganalytikere tror nå at velgerne de kommende uker vil få se mer til Hillary og mindre til Bill Clinton. Etter nederlaget i Iowa og seieren i New Hampshire er det klart at Hillary må stå på egne ben. Hun må konsentrere seg om å være senator Clinton og se fremover, i stedet for å være tidligere ”first lady” og vise til Bills storhetstid i forrige århundre.

For nattens seier er ikke mer enn slags innlagt ”spurtpremie” for å låne et bilde fra Tour de Ski. Valgkampen består av en lang rekke etapper med forskjellige utfordringer.

Hadde hun tapt i natt ville det ha vært vanskelig for Hillary Clinton å komme tilbake. Nå er hun med for fullt igjen og hun vil få verdifull presse de kommende dager som ”vinner”.

For selv om den var knapp, så vant hun. I USA, mer enn noe sted, er det seiere som teller.

John McCain rir igjen!

I 2000 vant John McCain republikanerenes nominasjonsvalg i New Hampshire. Det førte til at han ble utsatt for en svertekampanje fra Bush-kampanjen. Det ble spredd rykter om at hans utenlandsadopterte datter, egentlig var hans egen ”lausunge”, og vinneren fra New Hampshire havarerte i South Carolina. ”The rest is history”, som amerikanerne sier.

John McCain og Cindy McCain

John McCain - republikanerenes mest seriøse kandidat.

Foto: Bill Sikes / AP

Så John McCain vet bedre enn noen andre at en kandidat ikke kan hvile for lenge på sine laurbær etter en seier i New Hampshire. Men nattens triumf var helt nødvendig for 71-åringen fra Arizona. Han har gjenoppstått fra de politiske døde, og er igjen republikanerenes mest seriøse kandidat.

John McCain (R)

Huckabee ”seiret”

Valgresultatene i New Hampshire kan ikke bare leses, de må tolkes. Derfor kan republikanerenes overraskelsesmann fra valget i Iowa, Mike Huckabee, oppsummere en tredjeplass med 11 prosentpoengs oppslutning som en seier.

Han står igjen ”med medalje på brystet” som han sa i en kommentar, i en stat der hans kristenkonservative budskap ikke står spesielt sterkt. For Huckabee har derfor New Hampshire vært en vellykket transportetappe på vei mot de neste statene med nominasjonsvalgene: Michigan, South Carolina og Florida der han leder på meningsmålingene.

Så den realtivt ukjente Mike Huckabee, tidligere Arkansas-guvernør, er i ferd med å etablere seg som en reell utfordrer til de mer etablerte kandidatene.

Mike Huckabee (R)

Pause til 5. februar

De kommende ukene vil bli avgjørende for de kandiatene som fortsatt har en sjanse. John Edwards, som kom på tredjeplass blant demokratene i natt med 17 prosentpoeng og dermed langt bak de to favorittene Clinton og Obama, skal nå til sin fødestat South Carolina.

John Edwards (D)

Han trøstet seg i natt med at Obamas ”hurtigtogeffekt” ble stanset og at 99% av det amerikanske folk ennå ikke har sagt sitt. Han vil komme sterkt tilbake på hjemtraktene, men det er ikke sikkert han vil slå Barack Obama i en stat der halvparten av befolkningen er afro-amerikanere.

Så ”pausen” vil bli særdeles hektisk med nominasjonsvalg i så vel Michigan, Nevada, South Carolima og Florida.

Men det er tirsdag 5. februar som gjelder. Da er det nominasjonsvalg i 24 stater, ikke minst i de helt utslagsgivende statene California og New York.

Ny fase

Nå er prologen over. Iowa og New Hampshire er for opppvarming å regne. I disse to statene praktiseres levende og gammeldags demokrati. Kandidatene drikker kaffe med velgerne, håndhilser og går fra dør-til-dør på hjembesøk.

I de kommende ukene blir halve USA gjenstand for kandidatenes oppmerksomhet. Da er det i all hovedsak slutt på personlig kontakt mellom kandidat og velger. Det blir medarbeidere og aktivister som drar lasset, massive TV-kampanjer som skal overbevise velgerne og enkelte lynvisitter fra kandidaten selv i utvalgte småbyer. Partimaskinene, kampanjeorganisasjonene og pengene bli viktigere enn til nå.

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani er en republikanernes 'dark horse'.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Dark horse

I all hovedsak er det tre demokrater igjen – Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards. New Mexicos erfarne guvernør, Bill Richardson, er i praksis ute av racet.

Republikanerene har også tre: New Hampshire-vinneren John McCain, den omtalte Mike Huckabee og tidligere Massachusets- guvernør Mitt Romney. Med en solid annenplass i New Hampshire er han så til de grader fremdeles med, men kampanjen hans har ikke tatt skikkelig av og det koker ikke akkurat rundt den 60-år gamle mormoneren.

Mitt Romney (R)

Også er det Rudy – hele Amerikas borgermester. Han har gamblet. Han har ikke konkurrert i Iowa og New Hampshire; han har satset på de store og tunge statene: Florida den 29.1, samt California og hjemstaten New York på Super-tirsdagen.

Det knytter seg betydelig interesse til om akkurat den taktikken vil slå til.

Rudy Giuliani (R)

SISTE NYTT

Siste nytt