Analyse

Demokratenes dilemma

Demokratene har et problem. Og hun heter ikke Hillary Clinton. For det er vel ikke hennes skyld at det mangler andre sterke presidentkandidater i partiet?

Før debatten mellom Obama og Clinton i januar 2008.

Ingen Obama som kan ødelegge for Clinton denne gangen.

Foto: Elise Amendola / AP

Endelig kom den, bekreftelsen fra Hillary Clinton om at hun stiller som presidentkandidat. Omstridt, ja. Men med kvalifikasjoner som ingen andre i valgkampen har.

Senator. Utenriksminister. Et navn absolutt alle kjenner.

Demokratenes dronning

At hun blir kronet med partiets nominasjon på landsmøtet i Philadelphia i juli neste år er det ingen tvil om. Riktignok trodde man det samme tidlig i valgkampen for 8 år siden også. Men så skapte en viss ung og svart senator med et rart navn politiske bølger.

Ingen ny Barack Obama lurer i kulissene denne gangen.

Dronning Hillary troner alene. Og langt, langt bak kommer en håndfull andre Demokrater som nevnes som utfordrere, men som egentlig ikke er det.

I en demokratisk nominasjonsprosess må det tross alt stå mer enn ett navn på stemmeseddelen.

Hillary Clinton troner øverst hos Demokratene.

Hillary Clinton troner øverst hos Demokratene

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Faresignal

Republikanerne har 10-15 navn på erklærte og potensielle presidentkandidater. Det reflekterer den harde kampen mellom fløyene om partiets sjel. Men det gir også et innblikk i hvilke politiske talenter som finnes der.

For Demokratene må det være et alvorlig problem at Hillary Clinton stjeler så mye av rampelyset at man ikke får øye på hvem som kan bli partiets neste stjerner.

De må nemlig snart begynne å skinne.

For selv om de vet at de blir grundig slått av Clinton i denne nominasjonsprosessen, så gjelder det å skape seg et navn allerede nå. Hvis Hillary taper presidentvalget til en Republikaner i 2016, er det nok over og ut for hennes vedkommende.

Neste mål for de andre blir da 2020-valget.

Kjør debatt!

Det er venstrefløyens yndling, senator Elizabeth Warren, som er Clintons mest populære utfordrer. Men hun sier at hun ikke stiller mot Hillary.

Visepresident Joe Biden, tidligere senator Jim Webb, tidligere guvernør Martin O'Malley og tidligere Republikansk senator og uavhengig guvernør Lincoln Chafee står også på meningsmålernes lister.

For Demokratenes indre liv og engasjement er det viktig at det er flere kandidater som får bryne seg mot hverandre i full offentlighet.

Det vil også skape større interesse for partiet hos velgerne.

Og Hillary Clinton må da ha noen med seg på podiet når Demokratene skal debattere seg imellom før nominasjonsvalgene!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt