Clinton kan bli anmeldt for å ha løyet under ed

FBI har overlevert dokumenter fra etterforskningen av Clinton til Kongressen. Republikanere truer med å anmelde demokratenes presidentkandidat på nytt.

USA-POLITICS/CLINTON

ANKLAGES: Hillary Clinton kan ha løyet under ed da hun forklarte seg om sin private epostserver. Nå vil republikanske politikere anmelde henne på nytt. De mener hun kom med annen informasjon i høringen i Kongressen enn under FBI-avhør.

Foto: MARK MAKELA / Reuters

Tidligere i sommer valgte det føderale politiet i USA, FBI, å ikke ta ut tiltale mot presidentkandidat Hillary Clinton for hennes bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

Flere ledende republikanere i Representantenes hus mener etterforskningen av e-post-skandalen har hatt politisk slagside, og de ble irritert da den endte uten noen tiltale mot Hillary Clinton, melder AP.

Republikanerne ga ikke opp kampen. De lanserte teorien om at FBIs etterforskning har avdekket informasjon som tyder på at Hillary Clinton kan ha løyet under ed.

De har blant annet sendt dette dokumentet (PDF) til påtalemyndigheten, der de hevder at Clinton løy under ed. Brevet ble sendt forrige måned.

US-HOUSE-

VIL ANMELDE: Jason Chaffetz har kunngjort at både han og andre republikanere politikere i partiet vurderer å anmelde Clinton for å ha løyet under ed.

Foto: MARK WILSON / Afp

Clinton sa noe som var feil

Ifølge den politiske avisen The Hill mener republikanerne at Clinton kan ha løyet på fire punkter da hun møtte som vitne i Kongressen i forbindelse med en høring.

De hevder hun kom med annen informasjon om blant annet behandlingen av hemmelig dokumenter på sin epostserver under høringen enn hun kom med da hun ble avhørt av FBI.

I høringen sa hun at epostserveren ikke ble brukt til hemmeligstemplet informasjon. Senere kunne FBI opplyse at det faktisk var eposter med hemmelig informasjon på den.

Campaign 2016 Clinton Profile Hillary Rodham Clinton

HØRING: Det var under denne høringen i januar i år at Clinton kan ha sagt noe hun ikke burde ha sagt. Republikanerne mener Clinton ga feilaktig informasjon om e-postene.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

FBI lot det ligge

FBI mente likevel at det ikke var begått noe kriminelt, og anbefalte at ballen ble lagt død. Det ble den, men samtidig fikk Hillary Clinton kritikk av FBI-direktør James Comey.

Han mente at Clinton og hennes medarbeidere opptrådte grovt uaktsomt i sin håndtering av hemmeligstemplet informasjon.

Denne helgen fyrte gruppen av republikanske politikere nok en gang opp under saken. Leder i partiets kontrollkomite, Jason Chaffetz, kunngjorde at både han og kolleger vurderer å anmelde Clinton for å ha løyet under ed.

De sier de ønsket tilgang til FBIs etterforskningsdokumenter for å avdekke om det er grunnlag for en slik anmeldelse.

Clinton Emails James Comey

IKKE GRUNNLAG: Direktør i FBI, James Comey, forklarer til politikerne i Kongressen hvorfor han mente at det ikke var grunnlag for å reise sak mot Hillary Clinton.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Frykter selektive lekkasjer

FBI har nå besluttet å gi dokumentene til republikanerne, noe som Clinton og hennes stab ikke er fornøyd med. De mener snarere at dokumentene burde offentliggjøres.

Ifølge AP er Clintons medarbeidere er redde for at republikanerne skal lekke deler av materialet til pressen for å sette presidentkandidaten i et dårlig lys.

– Det er en høyst usedvanlig handling å frigjøre etterforskningsdokumentene, sier Clintons talsperson Brian Fallon til AP.

– Vi mener de må bli offentliggjort, slik at publikum kan se alt. Nå kan republikanerne bruke bruddstykker som passer dem og på feilaktig grunnlag lage partiske innlegg, sier Fallon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt