NRK Meny
Normal

Hillary Clinton vil snakke om mamma

NEW YORK (NRK): Hun blir kritisert for å være hemmelighetsfull og redd for å dele. Men i ettermiddag er det ventet at moren vil få en sentral plass i Hillary Clintons valgkamptale.

Viktig mentor:

VIKTIG MENTOR: Hillary kommer med sin historie i dag. Et viktig grep i kampen om presidentembetet i USA.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Kelsi Kennedy

Kelsi Kennedy er fra sørstaten Tennessee, men studerer i New York. Hun er kommet til øya for å høre hva Hillary vil gjøre for kvinner. - Likelønn og kvinner og barns rettigheter. Slike saker er viktige for meg.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Dorothy Rodham vokste opp i fattigdom. Foreldrene hennes sendte henne fra seg da hun var åtte år, og hun vokste opp hos strenge besteforeldre i California i ytterste fattigdom. Hillary Clintons snakker ikke ofte om moren døde 92 år gammel for fire år siden, men i dag skal hun holde en mer personlig valgkamptale enn hun har gjort så langt.

I flere uker skal Clinton ha jobbet med talen der hun vil få fram hvordan morens vanskelige historie har formet henne som politiker og gav henne motivasjonen å kjempe for vanlige amerikanerne og de svake i samfunnet.

Det har de siste ukene vært mye fokus på rikdommen og den privilegerte posisjonen til Clinton-familien. I en fersk CNN-meningsmåling sier bare 47 prosent av de spurte at de mener Clinton bryr seg om folk som dem. Det er seks prosent færre enn for et år siden.

–Trenger ikke fortelle alt

Kelsi Kennedy er fra sørstaten Tennessee, men studerer i New York. Hun er kommet til øya for å høre hva Hillary vil gjøre for kvinner.

– Likelønn og kvinner og barns rettigheter. Slike saker er viktige for meg.

Kelsi vil også gjerne høre litt mer om Hillary Clintons bakgrunn og oppvekst:

– Det er bra om hun vil fortelle oss litt mer om hvem hun er, men hun trenger ikke å fortelle alt.

Hemmelige millioner

Møtet i New York finner sted bare dager etter at Clintonfamiliens stiftelse holdt sitt årsmøte, og Bill og Chelsea Clinton vil også dukke opp på scenen sammen med matriarken.

Clinton Global Initiative blir stadig kritisert for å ha mottatt store donasjoner fra andre land og tvilsomme aktører i næringslivet og for ikke å være åpne nok rundt hvor de fikk penger fra mens Clinton var utenriksminister.

Da FIFA-skandalen sprakk, ble det også kjent at stiftelsen har fått penger fra både den skandaleomspunnede fotballorganisasjonen og Qatar etter at landet fikk tildelt fotball-VM i 2022.

Symboltungt sted

Clinton-kampanjen har ikke valgt et enkelt og tilfeldig åsted for det som på et vis blir en lansering nummer to av valgkampen hennes.

Roosevelt Island er en liten øy i East River mellom Manhattan og Queens. Øya var en gang mest kjent for et mentalsykehus og et fengsel, men i 1973 ble den omdøpt og fikk en park til minne om president Roosevelt.

Det er i Four Freedoms Park, et navn som henspiller på velferdsstaten Roosevelt bygget opp Hillary Clinton skal møte velgerne og et absurd stort pressekorps.

Symbolikken er tung. Hun sa i videoen som lanserte kampanjen hennes at hun vil kjempe for «hverdagsamerikanere». Og for bedre velferdsordninger. Det blir trolig hovedbudskapet på møtet i dag som markerer en starten på en ny fase i valgkampen hennes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt