Clinton forsøker Midtøsten-mekling

USAs utenriksminister Hillary Clinton leder i dag samtalene mellom Israel og palestinerne.

Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas

Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen i Egypt i dag.

Foto: Alex Brandon / Ap

Den store vanskeligheten for Clinton er å unngå at samtalene bryter sammen på grunn av striden om byggingen av nye bosetninger på Vestbredden.

Clinton ankom Egypt tirsdag morgen for å delta i andre runde i fredsforhandlingene mellom de stridende partene i Midtøsten.

– Ingen håp uten forhandlinger

– For meg er valget svært enkelt: Ingen forhandlinger, ingen sikkerhet, ingen stat. Det er ikke håp om å lykkes uten direkte forhandlinger, sa Clinton til journalister i flyet på vei til Egypt.

Men initiativet til samtalene, som ble gjort av USAs president Barack Obama, kan kollapse nesten med en gang. Kommentarer fra palestinsk side foran samtalene viser ingen tegn på at et kompromiss er nært forestående.

Byggestansen i de israelske bosetningene på Vestbredden utløper 26. september. USA oppfordrer Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å forlenge byggestansen for ikke å torpedere fredsforhandlingene. Israel har avvist å fryse byggingen, mens palestinerne krever fortsatt stans.

Bosettingene er bygget på landområder som Israel okkuperte i krigen i 1967, og blir av Den internasjonale domstolen regnet som ulovlige.

– Bosettingene ødelegger samtalene

– Å velge å fortsette med bosettingene i noen form som helst, betyr å ødelegge for samtalene, sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat til nyhetsbyrået Reuters.

Erekat uttaler seg etter at Netanyahu på søndag sa at han ikke ville fryse byggestansen etter 26. september. Men Netanyahu hintet om at han kan forhindre fremtidige bosettinger.

– I stedet for en alt eller ingenting-tilnærming til samtalene, håper vi palestinerne vil hjelpe til med å bygge med en bro over forskjellene våre, sa en israelsk tjenestemann til Reuters like før Netanyahu og følget tok av til Egypt i morges.

Lave forventninger til samtalene

I begynnelsen av september møttes israelske og palestinske ledere i Washington, til de første direkte fredssamtalene på snart to år.

Clinton møtte først Egypts president Hosni Mubarak da hun kom til landet. Så møtte hun palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Netanyahu hver for seg, før hun møtte dem sammen.

Egypt er det første arabiske landet som har underskrevet en fredsavtale med Israel, og har lenge vært områdets viktigste fredsmekler. Men også Egypt kritiserer Israels bosettinger.

Forventningene til samtalene i Egypt er lave, noe som også gjenspeiler seg i det ikke er tillyst noen felles pressekonferanse eller meldt fra om noen felles uttalelser.

Diplomater sier til Reuters at det ikke er ventet at man kommer nærmere en løsning på videre bosetting før mot slutten av september.

Clinton reiser onsdag fra Egypt til Jerusalem, der hun skal møte Abbas og Netanyahu igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.