Clinton: Hold Trump unna atomknappen

Donald Trump har en farlig usammenhengende politikk og bør aldri ha kodene til atomvåpnene, sa Hillary Clinton i en tale i går.

US-VOTE-DEMOCRATS-CLINTON

Hillary Clinton valgte å droppe en planlagt redegjørelse om egen utenrikspolitikk til fordel for et detaljert angrep på Trump.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

– Det er ikke vanskelig å tenke seg at Donald Trump kan føre oss inn i en krig bare fordi noen har kommet under hans svært tynne hud, sa Clinton i talen i California.

USA-ELECTION/CLINTON

Hillary Clintons angrep på Trump fortonet seg som forsøk på karakterdrap

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

– Vil vi ha hans finger i nærheten av atomknappen?

– Nei, runget det fra salen med tilhengere.

Farlig temperament

– Han er ikke bare uforberedt. Han har et temperament som ikke passer i en jobb som krever kunnskap, stabilitet og innebærer et enormt ansvar, sa Clinton.

– Hans ideer er ikke bare annerledes, de er farlig usammenhengende, ikke en gang virkelige ideer, bare bisart skrål, personfeider og direkte løgner.

En sak for psykiatrien

– Jeg vil overlate til psykiaterene å forklare hans facsinasjon for tyranner, sa hun med henvisning til at Trump har sagt Nord-Koreas leder Kim Jong-Un fortjener «kred» for å ha kvittet seg med mektige motstandere mens han ennå var en meget fersk leder.

Trump har også sagt han «vil komme godt overns med Putin».

Trumps twittersvar

– Dårlig forestilling av løgnaktige Hillary Clinton! Elendig lesing fra teleprompten! Hun ser ikke engang presidentaktig ut, twitret Donald Trump like etter at hun var i gang.

Laster Twitter-innhold

Men selv republikanske kommentatorer har bemerket at her var hun på hjemmebane.

Spiller på frykt

Som tidligere utenriksminister kan hun internasjonal politikk. For henne blir det en utfordring å dra nytte av det overtaket. Velgere flest vet lite om utenrikspolitikk. Desto viktigere blir det å spille på folks frykt for at verden virkelig blir mer utrygg med Trump som øverstkommanderende.

–Tenk deg Donald Trump i «the situation room», hvor han må treffe beslutninger om liv og død på vegne av USA. Tenk deg at han skal bestemme om din ektefelle eller dine barn skal sendes ut i krigen, sa Clinton.

USA-ELECTION/TRUMP

Er Trump virkelig farlig for verdensfreden? En del kommentatorer han vil vise seg som en pragmatiker og vil tilpasse seg presidentrollen.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

USA skal fortsatt lede verden

– Jeg tror av hele mitt hjerte at Amerika er et eksepsjonelt land, for å si det med Lincoln, «jordas siste beste håp». Vi gjemmer oss ikke bak murer, men leder med målbevissthet og utholdenthet, sa Clinton.

Den tidligere utenriksministeren tok skarpt avstand fra Trumps bilde av USA som marginalisert på verdensarenaen.

Hvilke velgere står kampen om?

US-HILLARY-CLINTON-DELIVERS-NATIONAL-SECURITY-ADDRESS-IN-SAN-DIE

Selfie med en tilhenger på møtet i San Diego

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Clintons første mål er å vinne tirsdagens primærvalg i California, der hun leder med et snitt på 4,7 prosentpoeng på Bernie Sanders.

Gårsdagens møte hadde blant annet som mål å skape entusiasme i egne rekker. Det klarte hun nok, men flere har pekt på at hun vil trenge gjenbruk av det kruttet når de politiske høststormene setter inn.

Les også: Trump i California: Finnes ingen tørke

Les også: Frykten for president Trump

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt