Hopp til innhold

Clinton anklager Wikileaks for Russland-samarbeid

Hillary Clinton anklager Wikleaks for å ha samarbeidet med Russland om å avlede oppmerksomheten fra skandaleopptaket av Donald Trump i innspurten til fjorårets valg i USA.

Former U.S. Secretary of State, Hillary Clinton, is seen speaking during an interview for the BBC's Andrew Marr Show in London

Få timer etter at skandaleopptaket av Trump ble offentliggjort, publiserte Wikileaks mer enn 2000 hackede e-postmeldinger fra Clintons konto. Det mener Clinton er hovedgrunnen til at hun tapte valget. Her er hun fotografert i et intervju med BBC.

Foto: Handout / Reuters

Hillary Clinton har tatt tapet mot Donald Trump tungt, og i et intervju med Australian Broadcasting Corporation beskylder hun Wikileaks grunnlegger, Julian Assange, for å ha bidratt til usikkerheten som kan ha kostet henne presidenttittelen.

– Assange har blitt en slags skadelig opportunist som hjelper en diktator, sa hun i intervjuet, med henvisning til Russlands president Vladimir Putin.

– Wikileaks er dessverre nå praktisk talt et heleid underbruk av russisk etterretning, hevder Clinton.

Ifølge Clinton hadde Putin bestilt en kampanje med mål om å svekke hennes kandidatur og for å hjelpe Trump i kampen om å bli USAs president.

– Avledet oppmerksomheten fra opptaket

I oktober 2016 ble skandaleopptaket av Trump, som omtaler kvinner på grovt vis og skryter av egen status, offentliggjort. I det beryktede videoopptaket fra 2005, snakker Trump om hvordan han er i stand til å komme seg unna med tafsing og klåing på kvinner.

– Når du er en stjerne, så tillater kvinnene at du gjør hva som helst. Du kan ta dem i skrittet, var en av uttalelsene han kom med i videoen.

Få timer etter at opptaket ble offentliggjort, publiserte Wikileaks mer enn 2000 hackede e-postmeldinger fra den personlige kontoen til Clintons valgkampsjef John Podesta.

Dette mener Clinton er et godt eksempel på hvordan Wikileaks bevisst skal ha forsøkt å avlede oppmerksomheten fra en nyhetshistorie som ikke var i Trumps favør.

Ifølge Clinton førte denne publiseringen til at hun mistet innflytelse og tapte valget.

Donald Trump beklager opptaket fra 2005.

BEKLAGER: I denne videoen beklager Donald Trump uttalelsene fra 2005.

– Hvorfor lekkes det aldri noe fra Russland?

Videre påstår Clinton at Wikileaks' handlinger motiveres av Assanges personlige hat mot henne.

– Jeg har en lang historie med Assange. Da jeg var utenriksminister publiserte Wikileaks sensitiv informasjon fra vårt departement og forsvarsdepartementet.

– Men hvorfor publiserer Wikileaks aldri noe fra Russland? Du ser aldri noen skadelig eller negativ informasjon om Kreml på Wikileaks, sier hun i intervjuet.

Frustrasjonen er gjensidig

På Twitter reagerer WikiLeaks-sjef Julian Assange på angrepet fra Clinton og kaller anklagene for uhyggelige.

– Noe er galt med Hillary Clinton, og det er ikke bare det at hun konstant lyver, tvitrer Assange, som gjentatte ganger tidligere har avvist anklager om at Wikileaks løper Russlands ærend eller samarbeider med russisk etterretning.

Laster Twitter-innhold

Julian Assange er en australsk journalist og dataprogrammerer som har som målsetting å offentliggjøre hemmeligstemplete dokumenter. Han har de fem siste årene oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London, av frykt for at han vil bli arrestert og utlevert til USA hvis han forlater ambassaden.

SISTE NYTT

Siste nytt