NRK Meny
Normal

Clinton angrep Sanders for våpenstøtte

WASHINGTON/OSLO (NRK) Hillary Clinton gikk rett i strupen på sin utfordrer Bernie Sanders da de møttes til TV-debatt søndag, mens han kritiserte Clintons tette forhold til Wall Street.

USA-ELECTION/ Democratic U.S. presidential candidate and former Secretary of State Hillary Clinton and rival candidate U.S. Senator Bernie Sanders speak simultaneously at the Democratic presidential candidates debate in Charleston

TIL FRONTALANGREP: Presidentkandidat Hillary Clinton gikk rett i strupen på sin argeste konkurrent, Bernie Sanders i en TV-debatt søndag.

Foto: RANDALL HILL / Reuters

Sanders har pustet favoritten Clinton i nakken på de siste målingene, og det var tydelig at hun var ute etter akkurat ham i debatten mellom de demokratiske presidentkandidatene.

– Han stemte for et forslag om å tillate skytevåpen på tog, våpen i nasjonalparker. La oss ikke glemme hva dette handler om; at 90 personer dør hver dag av skytevåpen i landet vårt, sa Clinton.

– Uoppriktig

Lørdag kunngjorde Sanders at han støtter et forslag om å gjøre det lettere å saksøke våpenprodusenter, men Clinton trakk fram de tidligere eksemplene for å vise at han etter hennes mening har vært altfor positiv til våpenlobbyen i USA.

Det hele ble avvist av den 74 år gamle senatoren fra Vermont, som sa at han lenge har arbeidet for å hindre at skytevåpen havner i feil hender.

– Jeg tror Hillary vet at det hun sier er veldig uoppriktig, sa Sanders.

Ny helsepakke

Kun få timer før debatten overrasket Sanders med å presentere nye planer om en stor helsepakke, hvor han blant annet lover å tilby såkalt Medicare til alle USAs innbyggere.

Sanders sa at planene skal finansieres ved at folk betaler en forsikringspremie på 2,2 prosent av egen inntekt og en ekstra arbeidstakeravgift på 6,2 prosent. Det, innrømmet han, ville medføre skatteøkning for enkelte. Også for deler av middelklassen.

Sanders forsvarte den økte skattebyrden ved å vise til at folk slipper å betale private helseforsikringspremier på 10.000 dollar.

Hillary Clinton svarte at hun ikke kommer til å øke skattebyrden for middelklassen. Dessuten mener hun det er galt å åpne for en ny debatt om helseforsikring i Kongressen, der det republikanske flertallet har det som en av sine fanesaker å avskaffe Obama-administrasjonens helseforsikringsreform.

Kritikk mot Wall Street

Sanders leverte også en bredside mot Hillarys tette forhold til enkelt banker på Wall Street.

– Clinton, du er ikke alene, men du mottok over 600.000 dollar i foredragshonorar fra Goldman Sachs på bare ett år, sa Sanders.

Den ballen lot hun ligge, men for øvrig nærmest konkurrerte hun med Sanders om å distansere seg fra børskapitalen.

– Hedgefondene frykter meg mer enn noen andre, sa Clinton, som mener at en lov som Obama fikk gjennom i 2010 er et bra nok verktøy til å hindre triksing og skatteunndragelse fra storbankene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt