Hopp til innhold

Clegg: Koalisjonen vil vare

David Cameron og Nick Clegg vil reparere det britiske politiske systemet og understreker at koalisjonen står fjellstøtt.

Video Cameron og Clegg holdt felles pressekonferanse om regjeringsplattformen

VIDEO: Nick Clegg og David Cameron holdt i ettermiddag sin første pressekonferanse i 10 Downing Street (klikk på bildet for å se pressekonferansen i opptak).

Det er en samkjørt koalisjonsregjering, den første på 65 år, som nå står klar til å ta over makten, skal vi tro statsminister David Cameron da han innledet pressekonferansen i hagen bak statsministerboligen i 10 Downing Street nå i ettermiddag.

Kompromisser er ikke svakhet

– Vi har en felles agenda for å takle utfordringene landet vårt står overfor. Vi skal reparere et ødelagt politisk system, verne om våre soldater i tjeneste og handskes med gjeldskrisen, sa Cameron som understreket viktigheten av samarbeid de to partiene i mellom.

– De nasjonale interessene er større enn partiinteressene. Kompromisser og det å gi og ta er ikke et tegn på svakhet, men på styrke, sa Cameron.

– Fram til i dag var vi rivaler, nå er vi kolleger. Det sier litt om den nye politikken som er i ferd med å igangsettes, sa visestatsminister Nick Clegg, som understreket at han tror koalisjonen vil vare, trass de politiske forskjellene.

De to baserer sin felles politikk på tre nøkkelprinsipper; frihet, rettferdighet og ansvar.

– Hvem tar telefonen?

En av journalistene spurte Cameron om hva Nick Cleggs rolle blir som visestatsminister.

– Får han sitt eget kontor? Og hvis telefonen ringer klokka tre om morgenen, vil begge to svare?

Spørsmålet ble møtt med latter, men Cameron understreket at de to vil jobbe tett sammen. Clegg vil blant annet få hovedansvaret for gjennomføringen av flere politiske reformer.

Ifølge Cameron har de to diskutert hvorvidt De konservative kunne danne en minoritetsregjering med bare parlamentarisk støtte fra Liberaldemokratene.

– Men vi tenkte begge at det ville være så uinspirerende. Det er ikke det vi vil oppnå ved å være i regjering. Vi ønsker å gi landet en god regjering, sa Cameron.

Historisk koalisjon

Storbritannias ferske statsminister David Cameron er i full gang med å forme sin nye regjering og erklærer at en ny æra i britisk politikk har begynt.

Det skjer etter at De konservative dannet en historisk koalisjonsregjering med Liberaldemokratene. Det er den første koalisjonsregjeringen siden andre verdenskrig.

Liberaldemokratens leder Nick Clegg er visestatsminister, mens Vince Cable blir næringsminister. Cameron tok i mot Clegg i sitt nye hjem i London tidligere onsdag.

Liberaldemokratene får ytterligere tre ministerposter, skriver BBC.

Finansminister blir George Osborne, William Hague blir utenriksminister, og Theresa May blir ny innenriksminister.

David Cameron er den yngste britiske statsministeren siden 1812, seks måneder yngre enn da Tony Blair overtok i 1997. Sammen med sin nær jevngamle visestatsminister gikk han inn den berømte svarte døren rundt klokken 10.30 norsk tid.

Spise sine ord

Under pressekonferansen stilte en journalist David Cameron om han angret på at han under valgkampen sa at hans favorittspøk var Nick Clegg.

- Sa du det? Spurte Clegg før han lot som om skulle til å forlate pressekonferansen.

- Kom tilbake, spøkte Cameron, før han innrømte at noen ganger må man spise sine ord etter en valgkamp.

Video Cameron: – Kom tilbake!

Klikk på bildet for å se Clegg spøke med Cameron under dagens pressekonferanse.

SISTE NYTT

Siste nytt