Clegg: – Camerons EU-utsagn vil skade britisk økonomi

Storbritannias statsminister David Camerons ønske om en folkeavstemning om landets rolle i EU, vil undergrave den skjøre økonomien i landet, sier visestatsminister Nick Clegg.

David Cameron

Statsminister David Cameron talte onsdag om å endre rollen til Storbritannia i EU.

Foto: Matt Dunham / Ap

EU-tilhengeren Clegg mener usikkerhet rundt britenes tilhørighet til EU vil ramme den økonomiske veksten og arbeidssituasjonen i landet, skriver Reuters.

– År etter år med usikkerhet på grunn av en uthalende, ubestemmelig reforhandling av vår plass i Europa er ikke i nasjonens interesse, sa visestatsminister Clegg til BBC etter Camerons tale onsdag.

– Folket vil ha jobber

Clegg leder Liberaldemokratene i Storbritannia, og har tidligere angrepet David Camerons mål om å ta tilbake makt fra EUs hovedkvarter i Brussel.

Clegg kaller målet «en falsk lovnad pakket inn i et Union Jack» (Storbritannias flagg journ.anm.)

– Den overveldende prioriteten hos det britiske folket er jobber, vekst og en sterk økonomi, sa Clegg.

– Vil føre til utmelding

Cameron på sin side mener EUs utvikling på sikt vil føre til at britene vil melde seg ut.

– Storbritannia er en øynasjon, vi er uavhengige og vi er stolte av det, sa statsminister David Cameron under talen onsdag.

Han forklarte hvordan britene trenger en reformasjon av EU, ellers vil det føre til at landet melder seg ut av unionen.

Britene har lenge strittet mot utviklingen av en stadig tettere integrering, og Cameron mener EU har forandret seg radikalt fra hva det er ment å være.

Sammenlignet med Sveits og Norge

Statsministeren har lovt folket en avstemming om hvorvidt landet skal forbli i Den europeiske union, gitt at han vinner neste valg i 2015.

Onsdag ble det klart at dette vil skje så snart forhandlinger om en ny avtale mellom Storbritannia og EU er ferdig.

I talen trakk den britiske statsministeren frem Sveits og Norge som alternative modeller til EU-samarbeid, land som står utenfor EU men som nyter godt av samarbeidet og fellesmarkedet. Men ifølge Cameron er ingen av modellene aktuelle for Storbritannia, som har andre økonomiske forutsetninger.

SISTE NYTT

Siste nytt