CIA: Saudi-Arabias kronprins stod trolig bak drapsordren

CIAs etterforskning tyder på at drapet på journalist Jamal Khashoggi 2. oktober fant sted etter en direkte ordre fra kronprins Mohammed bin Salman.

Mohammed bin Salman

CIA hevder i en rapport at Mohammed bin Salman snakket om å sette opp en felle for å ta livet av journalist Jamal Khashoggi.

Foto: Ludovic Marin / AFP

CIA hevder at kronprinsen i Saudi-Arabia i 2017 snakket om å sette opp en felle for å ta livet av Jamal Khashoggi.

Dagen Jamal Khashoggi ble drept skal Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, flere ganger ha vært i kontakt med personen som koordinerte drapshandlingen.

 bin Salman

CIA hevder at Mohammed bin Salman sendte 11 beskjeder til mannen som koordinerte drapet på Khashoggi i timene før drapshandlingen fant sted.

Foto: Andres Martinez Casares / Reuters

I timene før drapet skal Mohammed bin Salman ha sendt minst 11 beskjeder til mannen.

Det har den amerikanske etterretningstjenesten CIA funnet ut gjennom egen etterforskning av saken, melder The Wall Street Journal.

«Høyt klassifiserte dokumenter»

Avisen opplyser at den har sett utdrag av «høyt klassifiserte dokumenter» fra CIA, basert på registrering av elektronisk kommunikasjon og hemmelig informasjon.

Mottaker av de 11 beskjedene sendt i timene før drapet skjedde, er rådgiver Saud al-Qahtani, skriver The Wall Street Journal.

Rådgiveren Saud al-Qahtani omtales ofte som bin Salmans nærmeste rådgiver, skriver NTB.

Det antas at han hadde ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

bin Salman på G20

Mohammed bin Salman deltok i helgen på G20 møtet i Argentina der mye av medieoppmerksomheten dreide seg om ham.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

Han var ifølge CIA i kontakt med dem, samtidig med at han kommuniserte med kronprinsen på drapsdagen.

Al-Qahtani er en av 17 saudiarabiske borgere som USA har innført sanksjoner mot som følge av drapet på Khashoggi, skriver NTB.

Satte opp en felle

CIAs konklusjon om at kronprinsen hadde en finger med i spillet, bygger ifølge Wall Street Journal også på en uttalelse fra august 2017 der han skal ha snakket om å sette opp en felle for Khashoggi.

Bin Salman skal ha sagt at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi om å komme tilbake til Saudi-Arabia skulle mislykkes, så kan «vi kanskje lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre tiltak».

Saudi-Arabia har imidlertid konsekvent stått fast ved at drapet skjedde uten at kronprinsen kjente til det.

USAs president Donald Trump har sagt at han ikke er blitt presentert for informasjon som direkte knytter Mohammed bin Salman til drapet.

Saudi-Arabia har anholdt 18 personer som har status som mistenkte i saken. Myndighetene hevder at de handlet på egen hånd.

SISTE NYTT

Siste nytt