NRK Meny
Normal

CIA vil trappe opp bruken av omstridte droner

CIA ønsker å utvide stallen med droner, ubemannede fly som brukes til å samle inn informasjon og i kamphandlinger. Dersom CIA får viljen si, kan det føre til mer militær aktivitet fra etteretningstjenesten.

CIA vil ha flere droner

CIA har allerede en dronepark på mellom 30-35 fly. Nå ønsker CIA-sjef David Petraeus seg 10 til. Til høyre en «Predator»-drone i Afghanistan i 2009.

Foto: Montasjé / NTB Scanpix

Anders Tvegård (USA)

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA ber nå Det hvite hus om å hastebehandle et forslag om å kjøpe inn flere ubemannede fly til bruk i jakten på terrorister.

Økt trussel fra Nord-Afrika

Dronene brukes per nå til å samle inn informasjon og skyte raketter mot mål i Pakistan og Jemen, skriver avisa Washington Post. Kritikere av dronebruken har tidligere innvendt at den gir begrenset mulighet til å kontrollere at angrepene faktisk rammer dem man ønsker.

Amerikansk etterretning ser også på Nord-Afrika som en økende trussel, og ber derfor om å få utvidet arsenalet.

Man er også bekymret for at grupperinger i denne regionen, samt Midtøsten, skal knytte tettere bånd til Al Qaida.

Avisa skriver også at CIA allerede har mellom 30 og 35 droner. I det nye hasteforslaget har man bedt om ytterligere ti.

Utfallet kan avgjøre om CIA skal gå tilbake til å være en etterretningsorganisasjon, eller spille en mer sentral rolle som en paramilitær gruppe som står bak målrettede drap på mistenkte terrorister i utlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

David Petraeus

CIA-sjef David Petraeus mener etteretningsorganisasjonen må ha kontroll over dronene selv.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Ingen Pentagon-protest

Pentagon har tidligere uttrykt bekymring for CIAs voksende lager og engasjement i slike aksjoner, men denne gang har ikke forsvarsdepartementet protestert, ifølge avisa.

Til nå har forsvaret og CIA samarbeidet, men CIAs nye sjef, general David Petraeus, som ledet krigen i Irak og Afghanistan, mener CIA må ha kontroll over flere droner selv.

Forslaget ligger på bordet i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus. Et underutvalg, Counterterrorism Security Group, som arbeider mot terrorisme, bestemmer om nye droneinnkjøp skal gå til Pentagon eller CIA. Panelet lager også USAs drapsliste, ifølge Washington Post.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Droneangrep jemen

Restene av et hus der ødelagt av en amerikansk drone i Jemen, september 2012. Seks personer, angivelig militante islamister, skal ha blitt drept i angrepet.

Foto: STRINGER / Reuters

Åpninger for Al Qaida

USA mener den politiske uroen i Midtøsten og Nord-Afrika skaper åpninger for Al Qaida og grupper med samme ideologi. 11. september ble den amerikanske ambassadøren i Libya drept da terrorister angrep konsulatet i Benghazi, og regjeringens fall i Mali har gjort at terrorgrupper har fått våpen og fotfeste også her, mener amerikanerne.

Angrep ved bruk av droner - eller ubemannede fly - er omstridt fordi de ofte dreper sivile.

I Pakistan har antall rakettangrep gått ned de to siste åra fra 122 til 40, men dronene henger fortsatt i lufta, leter etter Osama bin Ladens etterfølger, Ayman al Zawahiri, og fyrer av mot Haqqaninettverket, ifølge tall fra New America Foundation.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Amerikansk drone på bakken

En amerikansk «Predator»drone på bakken i Afghanistan 2010.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Ap

Afika vs. Nord-Afrika

I går ble minst sju Al-Qaida mistenkte militante drept i Jemen, det 35. droneangrepet der i år.

Det Hvite Hus har bedt spesialstyrker være klare og har allerede omdirigert droner til Afrika for å søke etter dem som stod bak angrepet på konsulatet i Benghazi.

Men med presidentvalget om få uker, vurderer administrasjonen om en kortsiktig hevnaksjon er verdt risikoen for at slike grupper kan vokse seg større i Nord-Afrika.

Demonstrasjon Pakistan

En pakistansk demonstrant holder opp et brennende, amerikansk flagg under en protest mot amerikanske droneangrep i Pakistan i år.

Foto: S.S. MIRZA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt