Hopp til innhold

CIA-rapport: Nord-Korea vil ikke ruste ned

En CIA-rapport konkluderer med at Nord-Korea ikke har planer om å ruste ned atomvåpenprogrammet sitt, men vil åpne en hamburgerrestaurant for å vise godvilje.

trump og kim

USIKKERT: Det er mye usikkerhet knyttet til hvorvidt et møte mellom Nord-Koreas leder og USAs president vil finne sted i Singapore 12. juni.

Foto: Lee Jin-man / AP

Dette opplyser etterretningskilder til nyhetskanalen NBC News.

Nord-Korea har tidligere signalisert at de er villige til å ruste ned atomvåpenprogrammet sitt, selv om det er uklart hva landet legger i begrepet.

Rapporten skal ha lagt klar tidligere i mai, kun få dager før USAs president Donald Trump avlyste det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni.

– Alle vet at Nord-Korea ikke kommer til å ruste ned, sier en av kildene i rapporten.

Håper på burger under møtet

Det er fortsatt usikkert om Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil finne sted 12. juni.

Forrige uke ble det kjent at Trump avlyste toppmøtet, hvor han begrunnet dette med et «voldsomt sinne og åpne fiendtlighet» fra Kim og det nordkoreanske regimet. Ikke lenge etter ble det klart at det kanskje blir et møte likevel.

Natt til onsdag kunngjorde også pressesekretær i Det hvite hus Sarah Sanders at Trump forberedte seg på å møte den nordkoreanske lederen, skriver CNBC.

USAs president kommenterer det avlyste toppmøtet med Nord-Korea

SE VIDEO: Trump kommenterer at han avlyste møtet med Nord-Korea.

Ifølge CIA-rapportens tre anonyme embetsmenn som alle jobber i amerikansk etterretning, listes det opp imøtekommelser Nord-Korea muligens vurderer.

En av mulighetene er at Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil åpne en hamburgerkjede i Pyongyang, for å vise godvilje.

Det hele skal være et forsøk på en vennlig gest til Trump, basert på at han under valgkampen i 2016 uttalte at han ønsket å snakke om atomvåpen over en burger med den nordkoreanske lederen.

Hva slags burgerrestaurant Kim ønsker å åpne skal ikke være nevnt i rapporten, men det skal hete at han ser for seg at restauranten kan stå for maten under møtet, og være et signal på at landet er åpne for vestlige investering.

Atomnedrustning kan ta tid

Rapporten sår også tvil om Trumps krav til at Nord-Korea skal kvitte seg med samtlige atomvåpen.

Den foreslår at USA burde komme med mer realistiske forslag som begge landene kan godta, der den påpeker at en atomnedrustningsprosess i Nord-Korea kan ta opp mot 15 år.

Konfliktens kjerne står nettopp i at USA har krevd umiddelbar nordkoreansk atomnedrustning, mens Nord-Korea skal ha sett for seg en mer gradvis prosess i retning av atomnedrustning som kan gå over lengre tid.

protest

DEMONSTRERER: Usikkerheten rundt toppmøtet vekker også stort folkeengasjement.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Flere internasjonale forskere skal ha lest rapporten og sagt seg enig i innholdet, ifølge NBC. På samme tid som den ble kjent, opplyste også Stanford-professor Siegfried S. Hecker det samme til The New York Times, hvor også han estimerte en atomnedrustning ville ta bortimot 15 år.

Verken CIA eller Det hvite hus ønsket å kommentere kildenes påstander om rapporten.

Selv om det nå ligger an til at toppmøtet kan bli gjennomført, er det ingenting som er sikkert.

SISTE NYTT

Siste nytt