NRK Meny
Normal

Både CIA og FBI ble varslet om Boston-mistenkt

CIA førte opp terrormistenkte Tamerlan Tsarnajev på en nasjonal terrorliste etter å ha fått samme bekymringsmeldinger som FBI. Men de to etatene beskyldes for å ha samarbeidet dårlig.

FBI og Tsarnajev

Både FBI og CIA skal ha blitt varslet om Boston-mistenkte Tamerlan Tsarnajev i forkant av terrorangrepet.

Foto: John Moore/The Lowell Sun, Julia Malakie / AFP/AP

Sammen med over 500.000 andre skal Tamerlan ha stått på antiterrorlista TIDE, som amerikanske myndigheter bruker til å overvåke potensielle terrorister.

Kriteriene for å havne på lista er imidlertid svært vide, og politikere spør seg nå om effektiviteten av antiterrorsystemene i USA.

Tamerlan Tsarnaev

Terrormistenkte Tamerlan Tsarnajev ble drept under politiaksjonen etter terroren.

Foto: Julia Malakie / Ap

I tillegg stilles det spørsmål ved CIA og FBIs evne til å kommunisere med hverandre, etter at det nå er kommet opplysninger om at begge de to etterretningsorganisasjonene fikk bekymringsmeldinger om Tamerlan, uten å koordinere reaksjonene sine.

Slo ikke alarm

Tamerlan er den eldste av de to brødrene som mistenkes for å ha stått bak bombene ved målstreken til Boston Marathon, og regnes som hjernen bak aksjonen.

Han ble drept under politiaksjonen, og etterforskerne har derfor vært nødt til å grave seg bakover i fortiden hans for å finne svar på hva som gjorde ham til terrorist, og hva som kunne ha vært gjort for å stoppe ham.

Fra før av er det kjent at Tamerlan havnet under radaren til Russisk etterretning i begynnelsen av 2011.

De advarte FBI flere ganger om at han var en «tilhenger av radikal islam» og at han forberedte seg på å forlate USA for å slutte seg til illegale organisasjoner.

Da Tamerlan satte seg på flyet for en seks måneders lang reise til Russland i 2012, var det likevel ingen som slo alarm.

Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev

Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev (bak t.h. i bildet) mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet mot Boston Marathon.

Foto: Bob Leonard / Ap

Også CIA ble varslet

Ifølge Washington Post viser nye opplysninger at CIA mottok omtrent nøyaktig samme advarsler som FBI hadde fått, bare seks måneder senere.

De responderte ved å få inn Tamerlan på antiterrorlista «Terrorist Identities Datamart Environment» (TIDE), en av flere databaser som ble opprettet etter 11. september 2001 for å overvåke potensielle terrorister.

I 2008 sto det over 540.000 navn på lista, og en oppføring her betyr ikke at man automatisk havner under nøye oppfølging fra myndighetene, ifølge Reuters.

Men det at CIA gjorde sine egne undersøkelser, tilsynelatende uten å være koordinert med FBI, får flere til å reagere.

– Jeg er veldig bekymret for at det fortsatt ser ut til å være alvorlige problemer knyttet til å dele informasjon, inkludert kritisk etterforskningsinformasjon, sa den republikanske senatoren Susan Collins til Washington Post etter at FBI hadde holdt en lukket orientering om Boston-etterforskningen tirsdag.

FBI direktør, Robert Mueller på vei inn til hørng i Kongressen

Tirsdag måtte FBI direktør Robert Mueller forklare seg for Kongressen om hva de viste om den eldste av de to terrormistenkte.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Forskjellige lister

Da Tamerlan dro til Russland i januar i 2012, dukket det opp en varsling i etterretningstjenestens systemer.

Dette skal ha vært fordi Tamerlan fortsatt var under etterforskning av FBI, og var ført opp på en mer eksklusiv terrorliste som brukes for å kontrollere hvem som reiser ut og inn av landet.

Kun få dager før han kom tilbake i juli 2012, konkluderte FBI med at han ikke utgjorde noen trussel, noe som kan ha tatt ham av denne lista, ifølge Reuters.

Da CIA førte opp Tamerlan på TIDE-lista skal han allerede ha vært tilbake i USA.

Tamerlan ble aldri ført opp på den såkalte «no fly»-lista, som sørger for at man blir stoppet når man prøver å gå om bord i et fly.

Tidligere leder for CIAs antiterrorsenter, Bob Grenier, sier til Reuters at effektiviteten til systemet er avhengig av hvilken informasjon som blir ført inn i listene.

– Med mindre myndighetene har pålitelig mistenkelig informasjon om noen, så vil de ikke legge begrensninger på dem i et fritt samfunn, sier Grenier.

Moren avhørt

I etterkant av terrorangrepet har etterretningsorganisasjonene samlet seg bedre om arbeidet med å kartlegge bakgrunnen til de to terrormistenkte-brødrene.

Onsdag dro FBI-agenter til den Russiske republikken Dagestan for å avhøre moren deres, Zubediat Tsarnajev.

Foreldrene til de to terrormistenkte brødrene

Anzor Tsarnajev (t.v.) og Zubeidat Tsarnajev benekter at deres sønner hadde noe med terroren i Boston å gjøre. Her fra en pressekonferanse torsdag.

Foto: STRINGER / Reuters

Både hun og ektemannen har benektet at sønnene har vært involvert i terrorplanlegging.

– Jeg vet at ungene mine ikke har noe med dette å gjøre. Jeg vet det. Jeg er en mor, jeg kjenner mine barn, har Zubediat tidligere sagt til Channel 4 News.

Tsarnajev-familien beskrives som moderate sunnimuslimer, som sjelden snakket politikk eller gikk i moskeen.

Torsdag stilte foreldrene til pressekonferanse i Dagestans hovedstad Makhachkala, hvor det blant annet kom fram at faren i familien, Anzor Tsarnajev, ønsker å dra til USA.

– Jeg ønsker å møte sønnen min, og gravlegge min eldste sønn, sa han ifølge AP.

Anzor sier seg også villig til å hjelpe til i etterforskningen.

– Jeg ønsker å vite sannheten, hva som skjedde. Jeg vil finne ut av det, sa han.

Jobbet som pizzabud

Samtidig med avhørene i Russland, avdekker etterforskningen i USA stadig nye opplysninger om de to terrormistenkte brødrene, som flyttet til USA for omtrent ti år siden.

Ifølge Boston Globe skal de to brødrene ha hatt lite penger å rutte med.

Storebror Tamerlan Tsarnajev skal ha tatt mindre strøjobber, blant annet som pizzabud, uten at dette brakte inn store inntekter.

Boksekarrieren hans, som toppet seg da han vant en turnering i New England i 2010, var heller aldri særlig innbringende.

De siste årene skal Tamerlan ha vært hjemmeværende, og i stor grad ha vært avhengig av inntektene fra kona.

Hun skal i perioder ha jobbet opp til 70–80-timersuker for å brødfø mannen og den tre år gamle datteren.

Tamerlan Tsarnajev skal gradvis ha blitt mer religiøs de siste årene, og var en hissig motstander av USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Tamerlan Tsarnajev under en boksekamp

Tamerlan Tsarnajev (t.h.) under en boksekamp i 2009.

Foto: RICK EGAN / Ap

– Solgte marihuana

Dzjokhar Tsarnajev

Dzjokhar Tsarnajev skal ha vært mindre religiøs enn storebroren.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lillebroren, Dzjokhar Tsarnajev, levde på stipend fra skolen, og skal ha tjent ekstrapenger ved blant annet å selge marihuana.

Ifølge venner hadde han alltid nok penger til å dekke de daglige behovene sine.

Dzjokhar beskrives som vennlig og imøtekommende. Han skal ha vært mindre religiøs enn storebroren, og hadde rykte på seg for å feste og ta dop.

– Det var en permanent marihuanastank inne på rommet hans, sier en anonym venn av ham til Boston Globe.

Dzjokhar er fremdeles innlagt på sykehus med omfattende skader.

I løpet av de første 16 timene etter at han våknet opp på sykehuset, svarte han på velvillig spørsmål fra etterforskerne ved å skrive på lapper.

Men ifølge nyhetsbyrået AP skal Dzjokhar ha sluttet å samarbeide med politiet etter at han fikk lest opp sine rettigheter.

Brukte billig utstyr

Så langt tyder etterforskningen på at utstyret som ble brukt til å lage bombene var billig og lett tilgjengelig.

Den relativt skrale økonomien til brødrene, kaster dermed ikke bensin på bålet for spekulasjonene om at utenlandske myndigheter eller terrororganisasjoner bidro i finansieringen av angrepet.

– Det er ingenting i veien for at to personer kan gjøre dette på egen hånd. Du kan enkelt gjøre dette for under 600 kroner per bombe, det er en utgift som selv de med beskjedne inntekter kan klare, sier terrorekspert Brian Michael Jenkis til Boston Globe.

Trykkoker som knyttes til Boston-bombene

Bildet viser angivelig rester av en trykkoker som ble brukt til å lage en av bombene som gikk av under Boston Marathon.

Foto: - / Afp

Bombene fremstår som hjemmelagde, og var blant annet satt sammen av trykkokere, spiker og andre husholdningsartikler, tilsynelatende etter oppskrifter som er lett tilgjengelige på nettet.

Angivelig skal bombene ha blitt detonert ved hjelp av samme type fjernkontroller som brukes i radiostyrte biler.

Torsdag bekreftet myndighetene overfor CNN at minst en av bombene ble detonert ved hjelp av fjernkontroll.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt