CIA betalte europeiske land for hemmelige torturfengsler

Flere europeiske land mottok millioner av dollar av CIA for å huse de hemmelige fengslene der fanger ble avhørt og torturert.

Vakttårn i Polen

Bilde fra 16. desember 2005 av et vakttårn ved den polske etterretningstjenestens skole i Stare Kiejkuty. Skolen var et av stedene der det ble antatt av CIA hadde et hemmelig fengsel.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Kontrolltårn

Kontrolltårnet på Szczytno-Szymany-flyplassen i det nord-østre Polen. Flyplassen skal ha vært brukt av CIA-fly som fløy inn fanger fra Afghanistan til hemmelige fengsler i Polen.

Foto: v / Ap

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA betalte Polen mange millioner for at landet skulle huse det hemmelige fengselet som ble brukt til tortur av fanger.

Det går frem av en gjennomgang Washington Post har gjort av senatsrapporten om CIA-tortur, holdt opp mot tidligere kjent informasjon.

Rapporten navngir ikke eksplisitt hvilke land som huset CIAs hemmelige fengsler, men en sammenholdt med tidligere opplysninger kommer det frem at det dreier seg om Polen, Romania og Litauen.

Onsdag innrømmet også den tidligere presidenten i Polen, Aleksander Kwasniewski, at CIA drev et hemmelig fengsel i Polen der mistenkte Al Qaida-medlemmer satt innesperret i 2002 og 2003.

Fangene ble utsatt for avhørsmetoder som var å regne som tortur. En av dem som ble holdt i fengselet var Khalid Sheikh Mohammed, mannen som er regnet som planleggeren av terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Betalte store summer

I rapporten kommer det nå frem at CIA betalte store summer til landene som huset de hemmelige fengslene.

CIA-hovedkvarteret ga CIA-avdelingene i de forskjellige landene beskjed om å «tenke stort» når det gjaldt hvor mye de skulle betale til de utenlandske regjeringene.

Den presise summen CIA betalte til Polen er sladdet, men Washington Post har tidligere sitert CIA-kilder på at beløpet var rundt 15 millioner dollar, eller vel 100 millioner norske kroner.

Polen skal i 2002 vært skeptisk til huse fengselet i nærheten av den lille byen Szczytno fordi landet ikke fikk klar informasjon om hvor mange fanger som skulle være i fengselet og hvordan rollefordelingen mellom CIA og polske myndigheter skulle være.

Etter at CIA betalte et større beløp til Polen, gikk imidlertid polske myndigheter ifølge rapporten med på å være «fleksible», både når det gjaldt antall fanger og hvor lenge fengselet skulle eksistere.

Artikkelen fortsetter under faksimilen.

Faksimile av senatsrapport

Faksimile for senatsrapporten om tortur der det går tydelig frem at CIA var villige til å betale store summer for land som huset de hemmelige fengslene.

Foto: Faksimile

Betalte mer enn de ble spurt om

I et av tilfellene som omtales i rapporten betalte CIA et ukjent antall (beløpet er sladdet) millioner dollar mer enn de ble bedt om å betale.

Målet var å demonstrere at CIA satt stor pris på landets samarbeid og støtte til fengselsprogrammet.

Det går ikke tydelig frem av rapporten hvilket land som fikk mer penger enn de ba om, fordi navnet på landet er sladdet.

Derimot omtales fengselet i landet som «Detention Site Black». Ifølge Washington Post betyr fargekode svart Romania.

Artikkelen fortsetter under faksmilen.

Faksimile av senatsrapport

Faksimile av senatsrapporten der står hvordan CIA betalte et ukjent (sladdet) antall millioner dollar mer enn hva de ble bedt om, til et land som huset et hemmelig torturfengsel.

Foto: Faksimile

Holdt hemmelig for utenriksdepartementet

Rapporten viser at CIA holdt fengslene så hemmelige at de ikke informerte det amerikanske utenriksdepartementet om hvilke land fengslene lå i.

– CIA informerte ikke to utenriksministere om hvor CIAs fengsler lå, til tross for de betydelige utenrikspolitiske konsekvensene knyttet til de fengslene og at de politiske lederne i landene fengslene lå, var informert om eksistensen, står det i rapporten.

Utenriksministrene det vises til var etter alt å dømme Colin Powell (2001-2005) og Condoleezza Rice (2005-2009), de to som var utenriksministere under president George W. Bush.

Når det gjelder Colin Powell så ville ikke CIA informere han om fengslene i 2003, fordi han «ville blir rasende om han fikk vite det», ifølge en CIA-offiser som siteres i rapporten.

Obama ringte Polens statsminister

USAs president Barack Obama ringte mandag til Polens statsminister Ewa Kopacz for å diskutere rapporten i forkant av offentliggjøringen tirsdag.

De to uttrykte håp om at offentliggjøringen ikke ville ha en negativ effekt på det polsk-amerikanske samarbeidet, ifølge en uttalelse fra den polske statsministerens kontor.

Polsk påtalemyndighet som etterforsker hemmelige CIA-fengsler i Polen, sier at de vil be om tilgang til Senatets rapport.

– Vi vil be amerikanske myndigheter om å sende oss det originale dokumentet, sier en talsmann for påtalemyndighetens kontor i byen Krakow, Piotr Kosmaty, ifølge nyhetsbyrået PAP tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt