NRK Meny
Normal

Chuck Hagel blir forsvarsminister i USA

Tidligere Vietnam-veteran blir ny sjef for Pentagon.

Chuck Hagel

Den tidligere republikanske sentatoren Chuck Hagel fikk tirsdag nok stemmer i Senatet til å bli godkjent som USAs neste forsvarsminister.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Den tidligere republikanske senatoren Chuck Hagel fikk tirsdag nok stemmer i Senatet til å bli godkjent som USAs neste forsvarsminister.

Republikanerne blokkerte avstemningen og fikk den utsatt i over en uke fordi de etterspurte opplysninger om Hagels økonomi og utskrifter av taler han har holdt.

Demokratene måtte ha et flertall på 60 av 100 senatorer for å få på plass en godkjenning, og trengte derfor støtte av minst fem republikanere for å komme i mål. Men bare tre av dem ble med på laget, og blokkeringen var dermed et faktum.

Beskyldt for uthalingstaktikk

Demokratene beskyldte republikanerne for å drive forhalingstaktikk, men ifølge Republikaneren krevde regjeringsposten mer overveielse.

Tirsdag trengte Hagel kun 51 stemmer for å bli bekreftet som den nye sjefen for Pentagon.

Ved 23-tida, norsk tid, hadde han 57 stemmer i Sentatet, men avstemninga fortsatte utover kvelden.

Hagel overtar etter tidligere forsvarsminister Leon Panetta.

Vietnam-veteran

Under høringen av Hagel i Senatet 31. januar, understreket han at han støtter USAs politikk i å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

Hagel forsvarte også sine tidligere sikkerhetspolitiske standpunkt i brede termer.

– Mitt overordnede verdenssyn har aldri endret seg, at USA har og fortsatt må ha det sterkeste militærvesenet i verden, sa Hagel.

Hagel er en dekorert Vietnam-veteran, men i forbindelse med Irakkrigen kom han på kant med sine republikanske partifeller.

Senatets forsvarskomité godkjente president Obamas nominasjon av Hagel tidligere denne uka.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt