Normal

Mener Chirac er for syk til å svare på korrupsjonsanklagene i retten

Den tidligere franske presidenten Jacques Chirac møtte ikke opp da rettssaken mot ham ble innleda i Paris i dag.

Jacques Chirac

Jacques Chiracs svigersønn mener den tidligere presidenten har for dårlig hukommelse til å svare for seg i retten.

Foto: SEBASTIEN NOGIER / Afp

78 år gamle Jacques Chirac er best kjent internasjonalt for sin motstand mot den USA-leda invasjonen av Irak i 2003.

Chirac, som ble Frankrikes best likte politiker etter at han forlot presidentstolen i 2007, er anklaga for å ha brukt offentlige midler for å betale folk som jobba for hans parti i forkant av presidentvalget i 1995.

Chirac er den første franske presidenten som møter i en rettssak siden Phillippe Petain ble dømt for landsforræderi i 1945.

Opp mot ti års fengsel

Dersom Chirac blir kjent skyldig, kan han vente seg opp mot ti års fengsel og ei bot på 150.000 euro, det vil si over 1,1 million kroner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Anklagene mot ham inkluderer underslag og tillitsbrudd mens han var borgermester i Paris fra 1977 til 1995. Saken har allerede har ført til dom mot Frankrikes nåværende utenriksminister Alain Juppé.

Deler av saken ble droppa i fjor, da Paris trakk tilbake et sivilt søkmål mot Chriac etter å ha kommet fram til en avtale med den tidligere presidenten og partiet UMP om tilbakebetaling av 2,2 millioner euro. Chriac betalte selv over en halv million euro til byen, men avviste at han var skyldig.

Chirac var immun mot rettsforfølgelse mens han var president fra 1995 til 2007. Nå kan han imidlertid omsider stilles for retten.

Møtte ikke opp i mars

Da rettssaken mot Chirac starta i mars, møtte ikke den tidligere presidenten opp i rettslokalet. Bakgrunnen var at forsvareren for en av de medtiltalte i saken fikk ordna utsettelse ved å argumentere for at enkelte av anklagene var grunnlovsstridig.

Også i dag unngikk Chirac å møte i retten. I en uttalelse lørdag sa forsvarerne hans at de har lagt fram en medisinsk rapport for dommeren som fastslår at Chirac ikke kan delta.

Til tross for rapporten, insisterer den tidligere presidenten på at saken må gå sin gang, men han vil heretter la forsvarerne representere ham i retten.

For dårlig hukommelse til å delta

Bernadette Chirac

Chiracs kone, Bernadette Chirac, har tidligere avvist at den tidligere presidenten lider av Alzheimer.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

Den neurologiske legerapporten er utført på bakgrun av en forespørsel fra familien, og konkluderer at Chirac «er i en sårbar tilstand som ikke gjør ham i stand til å svare på spørsmål om sin fortid», ifølge den franske avisa Le Monde.

Men forsvarerne hans understreker at han ikke forsøker å fraskrive seg ansvar.

– Han har gitt retten beskjed om at han ønsker at rettssaken skal fullføres, og at han er villig til å ta ansvaret for det han har gjort, selv om han ikke fullt ut er i stand til å ta del i rettens forhandlinger, står det i rapporten.

Chiracs svigersønn Frederic Salat-Baroux sa lørdag at den tidligere presidentens helsetilstand har forverra seg i flere måneder, og at han ikke lenger har hukommelse til å delta i rettshøringer.

Tidligere i år nekta kona hans Bernadette for ryktene om at Chirac lider av demenssykdommen Alzeimer. Ifølge ektefella er det først og fremst hørselen og beina som er kraftig svekka.

Etter at Chirac uteble fra retten i dag, har dommer Dominique Pauthe tre valgmuligheter. Han må enten droppe saken, utsette den eller be om nærmere medisinske undersøkelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt