NRK Meny
Normal

Chen: – Kinesiske myndigheter har lovet meg pass

Den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng sier at han har blitt lovet pass av kinesiske myndigheter.

Chen Guangchen

Chen Guangcheng sitter isolert på et sykehus i Beijing. Nå kan mye tyde på at han vil få tillatelse til å reise til USA sammen med sin familie.

Foto: HANDOUT / Reuters

Dette gir økt håp for at han kan få oppfylt sitt sterke ønske om å forlate Kina.

Den blinde aktivisten Chen ligger på sykehus i Beijing og blir behandlet for skader han fikk i forbindelse med at han rømte fra husarrest.

Isolert

Han søkte nylig tilflukt i den amerikanske ambassaden for å be om politisk asyl, men gikk etter seks dager med på å overgi seg til kinesiske myndigheter. Chen har siden da vært isolert på sykehuset, og har ikke fått lov til å ta imot venner eller amerikanske diplomater.

Men han har daglig telefonkontakt med den amerikanske ambassaden, sier han selv til CNN.

Saken har skapt diplomatisk storm mellom USA og Kina, og opposisjonen i USA mener at Kina slipper for lettvint unna med brudd på menneskerettighetene. Den selvlærte juristen, som har sittet fire år i fengsel, har markert seg som en sterk kritiker av steriliseringer og seine aborter knyttet til Kinas ettbarnspolitikk.

– Vil hjelpe meg

Via telefon sier Chen til AFP at han mandag hadde besøk av representanter for kinesiske myndigheter, og at de lovte å hjelpe ham med papirarbeidet slik at han kan forlate landet.

– Jeg ba dem hjelpe meg å få tak i passene. Men jeg vet jo ikke om de vil gjøre det, sier Chen.

Kina sa i forrige uke at Chen kan søke om å reise til utlandet på lik linje med alle andre.

Og i USA er han hjertelig velkommen. Landets visepresident Joe Biden sier at Chen og hans familie vil få visum om de kommer til landet. Før helga fikk han tilbud om et studiestipend ved New York University. USA sier at de har mottatt forsikringer fra Kina om at Chen vil få sine reisedokumenter utlevert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt