NRK Meny
Normal

Chelsea Manning til Barack Obama: – Takk

Varsleren Chelsea Manning takker president Barack Obama for å ha redusert fengselstraffen. «Takk for at du gir meg en sjanse», skriver hun på Twitter.

Chelsea Manning Obama

TAKKER: Mange har takket USAs president Barack Obama for å ha benådet Chelsea Manning. I dag takket hun selv den avtroppende presidenten på Twitter.

Foto: AP

På tirsdag kom nyheten om at president Barack Obama hadde valgt å benåde varsleren Chelsea Manning.

Laster Twitter-innhold

Lekket hemmelige dokumenter

Manning ble i 2010 arrestert i Irak for å ha lekket hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til varslernettstedet Wikileaks.

Den gang var Manning mann og ble dømt til 35 års fengsel. I løpet av tiden i fengsel har Manning endret kjønn og navn (fra Bradley).

I november søkte hun om å bli benådet av presidenten og om at straffen skulle bli omgjort til seks og et halvt år, noe hun nå har sonet.

Manning ble stilt for en militær domstol, og i 2013 ble hun dømt til 35 års fengsel. Hun skulle egentlig ha sonet fram til 2045. Nå skal hun etter planen løslates 17. mai i år.

Bradley/ Chelsea Manning

IDENTITETSBYTTE: I løpet av tiden i fengsel skiftet Manning identitet til kvinne og har tatt navnet Chelsea Manning.

Foto: Patrick Semansky / AP

Obama: – Fornuftig å sette fri Manning

President Barack Obama holdt i går sin siste pressekonferanse som USAs president. Da forsvarte han avgjørelsen om å benåde Manning.

– Hun ble stilt for retten og tok ansvar for det hun hadde gjort. Nå har hun sonet en del av straffen, og det er fornuftig å ettergi resten, sa Obama når han ble spurt om benådingen i går.

Barack Obama sa i dag at Chelsea Manning har sonet en streng fengselsstraff.

VIDEO: Under sin siste pressekonferanse som president i USA forsvarte Barack Obama avgjørelsen om å benåde Chelsea Manning.

Også Wikileaks-grunnlegger Julian Assange var fornøyd med Obamas avgjørelse om å benåde Manning, og kaller det en stor seier for varslernettstedet.

– Takk til alle som har kjempet for Chelsea Mannings benådning. Deres mot og engasjement har gjort det umulige mulig, sa Assange når det ble klart at Obama hadde benådet 28-åringen.

Laster Twitter-innhold

Republikanerne: – Forræderi

Benådningen av Manning ble ikke like godt mottatt av republikanerne i USA. Lederen for Representantenes hus Paul Ryan kalte Obamas avgjørelse for «fullstendig skandaløs».

– Man bør ikke behandle en forræder som en martyr, sa Arkansas-senator Tom Cotton.

Senator John McCain uttalte at den avtroppende presidenten gjør en alvorlig feil og at dette kan inspirere andre til å spionere på amerikanske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt